Μια υπόθεση στην Ολλανδία

Ποινική υπόθεση στην Ολλανδία

Σε ποινική δίωξη ασκείται μήνυση κατά των κατηγορουμένων από την Εισαγγελία (ΟΜ). Η ΟΜ εκπροσωπείται από εισαγγελέα. Η ποινική διαδικασία συνήθως ξεκινά με την αστυνομία, μετά την οποία ο εισαγγελέας αποφασίζει εάν θα ασκήσει δίωξη κατά του υπόπτου. Εάν ο εισαγγελέας προχωρήσει σε δίωξη του υπόπτου, η υπόθεση καταλήγει στο δικαστήριο.

Τα αδικήματα

Τα αδικήματα μπορούν να βρεθούν στον Ποινικό Κώδικα, στον νόμο περί όπλων, στον νόμο για το όπιο ή στον νόμο περί οδικής κυκλοφορίας, μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με την αρχή της νομιμότητας, κανείς δεν μπορεί να καταδικαστεί για πράξη ή παράλειψη χωρίς προηγούμενη νομοθετική ποινική διάταξη.

Μπορεί να γίνει διάκριση μεταξύ πλημμελημάτων και κακουργημάτων. Το κακούργημα είναι βαρύτερο αδίκημα από ένα πλημμέλημα. Ένα πλημμέλημα μπορεί να περιλαμβάνει επίθεση ή φόνο. Μερικά παραδείγματα αδικήματος είναι η δημόσια μέθη ή ο βανδαλισμός.

Η έρευνα

Μια ποινική υπόθεση ξεκινά συχνά με την αστυνομία. Αυτό μπορεί να είναι ως απάντηση σε μια αναφορά ή ίχνος ποινικού αδικήματος. Η έρευνα ξεκίνησε υπό τις οδηγίες του εισαγγελέα, σε συνεργασία με την αστυνομία. Ο ύποπτος αναζητείται και συλλέγονται στοιχεία. Τα πορίσματα της έρευνας έρχονται σε επίσημη έκθεση που αποστέλλεται στον εισαγγελέα. Με βάση την επίσημη έκθεση, ο εισαγγελέας αξιολογεί την υπόθεση. Ο εισαγγελέας αξιολογεί επίσης εάν ο ύποπτος θα ασκηθεί δίωξη. Αυτό είναι γνωστό ως η αρχή της σκοπιμότητας. ο εισαγγελέας αποφασίζει εάν θα ασκήσει δίωξη για ένα αδίκημα.

Κλήτευση

Εάν ο εισαγγελέας προχωρήσει σε δίωξη, ο κατηγορούμενος θα λάβει κλήση. Η κλήση περιγράφει το αδίκημα για το οποίο διώκεται ο κατηγορούμενος και αναφέρει πού και πότε πρέπει να εμφανιστεί ο κατηγορούμενος στο δικαστήριο.

Αντιμετώπιση από το δικαστήριο

Ως κατηγορούμενος, δεν είστε υποχρεωμένοι να παρευρεθείτε στην ακροαματική διαδικασία. Εάν αποφασίσετε να παρευρεθείτε, ο δικαστής θα σας ανακρίνει κατά τη διάρκεια της ακρόασης. Ωστόσο, δεν είστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε στις ερωτήσεις του. Αυτό οφείλεται στην αρχή του nemo tenetur: δεν είστε υποχρεωμένοι να συνεργαστείτε ενεργά με τη δική σας πεποίθηση. Όταν ο δικαστής ολοκληρώσει την ανάκριση του κατηγορουμένου, θα δώσει τον λόγο στον εισαγγελέα.

Στη συνέχεια ο εισαγγελέας εκδίδει κατηγορητήριο. Σε αυτό, εκθέτει τα γεγονότα και τα στοιχεία για το αδίκημα. Στη συνέχεια τελειώνει το κατηγορητήριο με το αίτημά του για το αδίκημα.

Αφού μιλήσει ο εισαγγελέας, ο δικηγόρος του κατηγορουμένου θα κάνει τον λόγο του. Στην ένσταση, ο δικηγόρος απαντά στο κατηγορητήριο του εισαγγελέα και εκπροσωπεί τα συμφέροντα του πελάτη. Τέλος δίνεται ο λόγος στον κατηγορούμενο.

Απόφαση του δικαστή

Υπάρχουν πολλές αποφάσεις που μπορεί να πάρει ο δικαστής. Για την εξεύρεση αποδείξεων, πρέπει να υπάρχει ένα ελάχιστο ποσό αποδεικτικών στοιχείων για να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος. Το εάν πληρούνται τα ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία απαιτεί αξιολόγηση της συγκεκριμένης υπόθεσης και βρίσκεται στα χέρια του δικαστή.

Πρώτον, ο κατηγορούμενος μπορεί να αθωωθεί από τον δικαστή. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον δικαστή, το αδίκημα δεν αποδεικνύεται ή ο δικαστής κρίνει ότι το αδίκημα δεν τιμωρείται. Ωστόσο, μπορεί επίσης ο δικαστής να μην είναι πεπεισμένος ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε την εγκληματική συμπεριφορά.

Επιπλέον, ο κατηγορούμενος μπορεί να απαλλαγεί από τη δίωξη. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, σε περιπτώσεις αυτοάμυνας ή εάν ο ύποπτος είναι ψυχικά άρρωστος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο δικαστής θεωρεί ότι ο κατηγορούμενος δεν τιμωρείται ή το αδίκημα για το οποίο διώκεται ο κατηγορούμενος δεν τιμωρείται. Η ποινική διαδικασία μπορεί να τελειώσει εδώ. Ωστόσο, ο δικαστής μπορεί να επιβάλει μέτρο και με την απόλυση της δίωξης. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει TBS για έναν ύποπτο με ψυχική διαταραχή.

Επιπλέον, ο κατηγορούμενος μπορεί επίσης να τιμωρηθεί. Διακρίνονται τρεις κύριες ποινές: φυλάκιση, υποδειγματική υπηρεσία και κοινωφελή εργασία. Το δικαστήριο μπορεί επίσης να επιβάλει ένα μέτρο όπως πληρωμή αποζημίωσης ή TBS.

Μια τιμωρία μπορεί να εξυπηρετήσει πολλούς σκοπούς. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμεύσει ως τιμωρία. Άλλωστε, όταν ένα άτομο έχει διαπράξει μια εγκληματική πράξη, δεν μπορεί να το ξεφύγει. Επιπλέον, το θύμα, αλλά και η κοινωνία, αξίζει ικανοποίηση. Ο σκοπός της τιμωρίας είναι να εμποδίσει τον δράστη να επαναληφθεί. Επιπλέον, μια τιμωρία θα πρέπει να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα. Οι εγκληματίες πρέπει να γνωρίζουν ότι μια εγκληματική πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη. Τέλος, η τιμωρία του παραβάτη προστατεύει την κοινωνία.

Αντιμετωπίζετε ποινική δίωξη; Εάν ναι, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τους δικηγόρους στο Law & More. Οι δικηγόροι μας έχουν μεγάλη εμπειρία και θα χαρούν να σας παράσχουν συμβουλές και να σας βοηθήσουν σε νομικές διαδικασίες.

 

Law & More