άρρωστος-υπάλληλός σου

Ως εργοδότης, μπορείτε να αρνηθείτε να αναφέρετε τον υπάλληλό σας άρρωστο;

Συχνά συμβαίνει ότι οι εργοδότες έχουν αμφιβολίες για τους υπαλλήλους τους που αναφέρουν την ασθένειά τους. Για παράδειγμα, επειδή ο υπάλληλος συχνά αναφέρει άρρωστος τη Δευτέρα ή την Παρασκευή ή επειδή υπάρχει βιομηχανική διαμάχη. Επιτρέπεται να αμφισβητήσετε την έκθεση ασθένειας του υπαλλήλου σας και να αναστείλετε την πληρωμή των μισθών έως ότου αποδειχθεί ότι ο εργαζόμενος είναι πραγματικά άρρωστος; Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα που αντιμετωπίζουν πολλοί εργοδότες. Είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα για τους εργαζομένους. Κατ 'αρχήν, δικαιούνται συνεχή καταβολή μισθών χωρίς να πραγματοποιείται καμία εργασία. Σε αυτό το ιστολόγιο, θα εξετάσουμε μια σειρά παραδειγμάτων καταστάσεων στις οποίες ενδέχεται να αρνηθείτε την αναρρωτική αναφορά του υπαλλήλου σας ή τι είναι καλύτερο να κάνετε σε περίπτωση αμφιβολίας.

Η ειδοποίηση για την ασθένεια δεν έχει γίνει σύμφωνα με τους ισχύοντες διαδικαστικούς κανόνες

Σε γενικές γραμμές, ένας εργαζόμενος πρέπει να αναφέρει την ασθένειά του προσωπικά και προφορικά στον εργοδότη. Ο εργοδότης μπορεί στη συνέχεια να ρωτήσει τον εργαζόμενο για πόσο καιρό αναμένεται να διαρκέσει η ασθένεια και, με βάση αυτό, μπορούν να γίνουν συμφωνίες σχετικά με την εργασία έτσι ώστε να μην παραμείνει ξαπλωμένη. Εάν η σύμβαση εργασίας ή οποιοσδήποτε άλλος εφαρμοστέος κανονισμός περιέχει επιπλέον κανονισμούς σχετικά με την αναφορά ασθένειας, ένας εργαζόμενος πρέπει, καταρχήν, να συμμορφώνεται και με αυτούς. Εάν ένας υπάλληλος δεν συμμορφώνεται με τους ειδικούς κανονισμούς για την αναφορά ασθενείας, αυτό μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στο ερώτημα εάν εσείς, ως εργοδότης, έχετε δικαίως αρνηθεί την αναφορά ασθενείας του υπαλλήλου σας.

Ο υπάλληλος στην πραγματικότητα δεν είναι άρρωστος, αλλά αναφέρει άρρωστος

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι είναι άρρωστοι όταν οι ίδιοι δεν είναι καθόλου άρρωστοι. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να σκεφτείτε μια κατάσταση στην οποία ο υπάλληλός σας αναφέρει άρρωστο επειδή το παιδί της είναι άρρωστο και δεν μπορεί να κανονίσει μπέιμπι σίτερ. Κατ 'αρχήν, ο υπάλληλός σας δεν είναι άρρωστος ή ανίκανος για εργασία. Εάν μπορείτε εύκολα να προσδιορίσετε από την εξήγηση του υπαλλήλου σας ότι υπάρχει ένας άλλος λόγος, εκτός από την ανικανότητα εργασίας του ίδιου του εργαζομένου, που εμποδίζει τον εργαζόμενο να εμφανιστεί στην εργασία, μπορείτε να αρνηθείτε να αναφέρετε άρρωστος. Σε αυτήν την περίπτωση, λάβετε υπόψη ότι ο υπάλληλός σας μπορεί να δικαιούται άδεια καταστροφής ή βραχυχρόνιας απουσίας. Είναι σημαντικό να συμφωνήσετε με σαφήνεια ποια μορφή άδειας θα λάβει ο υπάλληλός σας.

Ο υπάλληλος είναι άρρωστος, αλλά οι συνηθισμένες δραστηριότητες θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη

Εάν ο υπάλληλός σας αναφέρει άρρωστος και μπορείτε να συμπεράνετε από τη συζήτηση ότι υπάρχει πράγματι μια ασθένεια, αλλά ότι δεν είναι τόσο σοβαρό που η συνήθης εργασία δεν μπορεί να εκτελεστεί, η κατάσταση είναι κάπως πιο δύσκολη. Το ερώτημα είναι τότε αν υπάρχει ανικανότητα για εργασία. Ένας υπάλληλος είναι ανίκανος για εργασία μόνο εάν, ως αποτέλεσμα σωματικής ή διανοητικής αναπηρίας, δεν είναι πλέον σε θέση να κάνει την εργασία που υποτίθεται ότι κάνει σύμφωνα με τη σύμβαση εργασίας. Μπορείτε να σκεφτείτε μια κατάσταση στην οποία ο υπάλληλός σας έχει τσακώσει τον αστράγαλο, αλλά συνήθως έχει ήδη μια καθιστή λειτουργία εργασίας. Κατ 'αρχήν, ωστόσο, ο υπάλληλός σας θα μπορούσε ακόμα να εργαστεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστεί να διατεθούν επιπλέον εγκαταστάσεις. Το πιο λογικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να συνάψετε συμφωνίες σχετικά με αυτό με τον υπάλληλό σας. Εάν δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν συμφωνίες μαζί και ο υπάλληλός σας διατηρήσει τη θέση του ότι δεν μπορεί να εργαστεί ούτως ή άλλως, η συμβουλή είναι να αποδεχτείτε την έκθεση άδειας ασθενείας και να ζητήσετε απευθείας συμβουλές από τον γιατρό της εταιρείας σας ή τον ιατρό της υγείας και ασφάλειας της εργασίας σας για τη δική του λειτουργία ή για μια κατάλληλη λειτουργία.

Ο υπάλληλος είναι άρρωστος από πρόθεση ή δικό του σφάλμα

Μπορεί επίσης να υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες ο υπάλληλός σας είναι άρρωστος από πρόθεση ή δικό του σφάλμα. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να σκεφτείτε καταστάσεις στις οποίες ο υπάλληλός σας υποβληθεί σε αισθητική χειρουργική επέμβαση ή αρρωστήσει ως αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Ο νόμος ορίζει ότι, ως εργοδότης, δεν είστε υποχρεωμένοι να συνεχίσετε να πληρώνετε μισθούς εάν η ασθένεια προκαλείται από πρόθεση εκ μέρους του εργαζομένου. Ωστόσο, αυτή η πρόθεση πρέπει να εξεταστεί σε σχέση με αρρωσταίνω, και αυτό σχεδόν δεν θα συμβεί ποτέ. Ακόμα κι αν συμβαίνει αυτό, είναι πολύ δύσκολο για εσάς ως εργοδότης να το αποδείξετε. Για εργοδότες που πληρώνουν περισσότερο από το νόμιμο ελάχιστο σε περίπτωση ασθένειας (70% του μισθού), είναι συνετό να συμπεριλάβετε στη σύμβαση εργασίας ότι ο εργαζόμενος δεν δικαιούται το εκτός νόμου μέρος του μισθού κατά τη διάρκεια ασθένειας, εάν ασθένεια προκαλείται από υπαιτιότητα ή αμέλεια του υπαλλήλου.

Ο εργαζόμενος είναι άρρωστος λόγω βιομηχανικών διαφορών ή κακής αξιολόγησης

Εάν υποψιάζεστε ότι ο υπάλληλός σας αναφέρει άρρωστος λόγω βιομηχανικής διαμάχης ή, για παράδειγμα, πρόσφατης κακής αξιολόγησης, είναι συνετό να το συζητήσετε με τον υπάλληλό σας. Εάν ο υπάλληλός σας δεν είναι ανοιχτός σε συνομιλία, είναι συνετό να αποδεχτείτε την αναφορά ασθενείας και να καλέσετε αμέσως έναν γιατρό της εταιρείας ή γιατρό επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας. Ο γιατρός θα είναι σε θέση να αξιολογήσει εάν ο υπάλληλός σας είναι πραγματικά ανίκανος για εργασία και θα σας συμβουλεύσει σχετικά με τις πιθανότητες να επιστρέψετε στον υπάλληλό σας το συντομότερο δυνατό.

Δεν έχετε αρκετές πληροφορίες για να μπορέσετε να αξιολογήσετε την αναφορά ασθένειας

Δεν μπορείτε να υποχρεώσετε έναν υπάλληλο να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τη φύση της ασθένειάς του ή τη θεραπεία της. Εάν ο υπάλληλός σας δεν είναι διαφανής σχετικά με αυτό, δεν υπάρχει λόγος να αρνηθείτε να αναφέρετε την ασθένειά του. Αυτό που εσείς, ως εργοδότης, μπορείτε να κάνετε σε αυτήν την περίπτωση είναι να καλέσετε έναν γιατρό εταιρείας ή έναν γιατρό επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, ο υπάλληλος υποχρεούται να συνεργαστεί με την εξέταση από τον ιατρό της εταιρείας ή τον ιατρό επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας και να του παράσχει τις απαραίτητες (ιατρικές) πληροφορίες. Ως εργοδότης, μπορείτε να ρωτήσετε πότε ο εργαζόμενος αναμένει να μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά, πότε και πώς μπορεί να προσεγγιστεί ο εργαζόμενος, εάν ο εργαζόμενος εξακολουθεί να είναι σε θέση να κάνει κάποια εργασία και αν η ασθένεια προκλήθηκε από υπεύθυνο τρίτο μέρος .

Έχετε αμφιβολίες σχετικά με την ειδοποίηση ασθένειας του υπαλλήλου σας ή δεν είστε σίγουροι εάν είστε υποχρεωμένοι να συνεχίσετε να πληρώνετε μισθούς; Επικοινωνήστε με τους δικηγόρους του εργατικού δικαίου της Law & More κατευθείαν. Οι δικηγόροι μας μπορούν να σας παρέχουν τις σωστές συμβουλές και, εάν είναι απαραίτητο, να σας βοηθήσουν σε νομικές διαδικασίες. 

Law & More