Να γίνεις Ολλανδός πολίτης νωρίτερα μέσω μιας διαδικασίας επιλογής

Να γίνεις Ολλανδός πολίτης νωρίτερα μέσω μιας διαδικασίας επιλογής

Μένεις στην Ολλανδία και σου αρέσει πολύ. Επομένως, μπορεί να επιθυμείτε να αποκτήσετε ολλανδική υπηκοότητα. Είναι δυνατό να γίνεις Ολλανδός με πολιτογράφηση ή προαιρετικά. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για ολλανδική υπηκοότητα γρηγορότερα μέσω της διαδικασίας επιλογής. Επίσης, το κόστος αυτής της διαδικασίας είναι σημαντικά χαμηλότερο. Από την άλλη πλευρά, η διαδικασία επιλογής συνεπάγεται πιο αυστηρές απαιτήσεις. Σε αυτό το ιστολόγιο, μπορείτε να διαβάσετε εάν πληροίτε αυτές τις απαιτήσεις και ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για μια επιτυχή έκβαση.

Δεδομένης της περίπλοκης φύσης της διαδικασίας, είναι σκόπιμο να προσλάβετε έναν δικηγόρο που μπορεί να σας καθοδηγήσει στη διαδικασία και να επικεντρωθεί στη συγκεκριμένη και ατομική σας κατάσταση. 

Όροι

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για ολλανδική υπηκοότητα κατ' επιλογή στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Είστε ενήλικα, γεννηθήκατε στην Ολλανδία και ζείτε στην Ολλανδία από τη γέννησή σας. Διαθέτετε επίσης έγκυρη άδεια διαμονής.
  • Γεννήθηκες στην Ολλανδία και δεν έχεις εθνικότητα. Ζείτε στην Ολλανδία με έγκυρη άδεια διαμονής για τουλάχιστον τρία συναπτά έτη.
  • Ζείτε στην Ολλανδία από την ημέρα που γίνατε τεσσάρων ετών, είχατε πάντα έγκυρη άδεια διαμονής και εξακολουθείτε να διαθέτετε έγκυρη άδεια διαμονής.
  • Είστε πρώην Ολλανδός υπήκοος και έχετε ζήσει στην Ολλανδία για τουλάχιστον ένα χρόνο με έγκυρη άδεια μόνιμης διαμονής ή ορισμένου χρόνου με μη προσωρινό σκοπό διαμονής. Λάβετε υπόψη ότι εάν η ιθαγένειά σας έχει ποτέ ανακληθεί επειδή την αποποιηθήκατε, δεν μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για επιλογή.
  • Έχετε παντρευτεί με Ολλανδή υπήκοο για τουλάχιστον τρία χρόνια ή έχετε εγγεγραμμένη σχέση συμβίωσης με Ολλανδό υπήκοο για τουλάχιστον τρία χρόνια. Ο γάμος ή η δηλωμένη σύντροφός σας είναι συνεχής με τον ίδιο Ολλανδό υπήκοο και έχετε ζήσει στην Ολλανδία συνεχώς με έγκυρη άδεια διαμονής για τουλάχιστον 15 χρόνια.
  • Είστε 65 ετών και άνω και έχετε ζήσει στο Βασίλειο της Ολλανδίας συνεχώς για τουλάχιστον 15 χρόνια με έγκυρη άδεια διαμονής αμέσως πριν από την επιβεβαίωση της απόκτησης της ολλανδικής υπηκοότητας.

Εάν έχετε γεννηθεί, υιοθετηθεί ή παντρευτεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 1985, υπάρχουν τρεις ακόμη ξεχωριστές περιπτώσεις μέσω των οποίων μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για ολλανδική υπηκοότητα προαιρετικά:

  • Γεννηθήκατε πριν από την 1η Ιανουαρίου 1985 από μητέρα Ολλανδή. Ο πατέρας σας δεν είχε ολλανδική υπηκοότητα τη στιγμή της γέννησής σας.
  • Υιοθετηθήκατε ως ανήλικος πριν από την 1η Ιανουαρίου 1985 από μια γυναίκα που είχε τότε ολλανδική υπηκοότητα.

Ήσασταν παντρεμένος με έναν μη Ολλανδό πριν από την 1η Ιανουαρίου 1985 και ως αποτέλεσμα χάσατε την ολλανδική υπηκοότητά σας. Εάν έχετε χωρίσει πρόσφατα, θα κάνετε τη δήλωση επιλογής εντός ενός έτους από τη λύση του γάμου. Δεν χρειάζεται να είστε κάτοικος Ολλανδίας για να κάνετε αυτή τη δήλωση.

Εάν δεν εμπίπτετε σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες, πιθανότατα δεν πληροίτε τις προϋποθέσεις για τη διαδικασία επιλογής.

Αίτημα

Η αίτηση για ολλανδική υπηκοότητα κατ' επιλογή γίνεται στο δήμο. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να έχετε έγκυρη ταυτότητα και πιστοποιητικό γέννησης από τη χώρα καταγωγής σας. Πρέπει επίσης να έχετε έγκυρη άδεια παραμονής ή άλλο αποδεικτικό νόμιμης διαμονής. Στο δήμο, πρέπει να δηλώσετε ότι θα κάνετε τη δήλωση δέσμευσης στην τελετή απόκτησης της ολλανδικής υπηκοότητας. Με αυτόν τον τρόπο, δηλώνετε ότι γνωρίζετε ότι οι νόμοι του Βασιλείου των Κάτω Χωρών θα ισχύουν και για εσάς. Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να αποποιηθείτε την τρέχουσα υπηκοότητά σας, εκτός εάν μπορείτε να επικαλεστείτε λόγο εξαίρεσης.

Επικοινωνία

Έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη νομοθεσία περί μετανάστευσης ή θα θέλατε να σας βοηθήσουμε περαιτέρω με τη διαδικασία επιλογής σας; Στη συνέχεια, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κ. Aylin Selamet, δικηγόρο στο Law & More at aylin.selamet@lawandmore.nl ή ο κ. Ruby van Kersbergen, δικηγόρος στο Law & More at ruby.van.kersbergen@lawandmore.nl ή καλέστε μας στο +31 (0)40-3690680.

Law & More