Αποζημίωση για ζημιά καθυστέρησης πτήσης

Αποζημίωση για ζημιά καθυστέρησης πτήσης

Από το 2009, σε περίπτωση καθυστερημένης πτήσης, εσείς ως επιβάτης δεν στέκεστε πλέον με άδεια χέρια. Πράγματι, στην απόφαση Sturgeon, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέκτεινε την υποχρέωση των αεροπορικών εταιρειών να καταβάλλουν αποζημίωση. Έκτοτε, οι επιβάτες μπορούν να επωφεληθούν από αποζημίωση όχι μόνο σε περίπτωση ακύρωσης, αλλά και σε περίπτωση καθυστερήσεων της πτήσης. Το Δικαστήριο έκρινε ότι και στις δύο περιπτώσεις οι αεροπορικές εταιρείες έχουν μόνο ένα περιθώριο τριών ωρών για παρέκκλιση από το αρχικό πρόγραμμα. Υπερβαίνει το εν λόγω περιθώριο από την αεροπορική εταιρεία και φτάνετε στον προορισμό σας καθυστέρηση περισσότερο από τρεις ώρες; Σε αυτήν την περίπτωση, η αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να σας αποζημιώσει για τη ζημία καθυστέρησης.

Ωστόσο, εάν η αεροπορική εταιρεία μπορεί να αποδείξει ότι δεν είναι υπεύθυνη για την εν λόγω καθυστέρηση, αποδεικνύοντας έτσι την ύπαρξη εξαιρετικές περιστάσεις που δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί, δεν υποχρεούται να καταβάλει την αποζημίωση για την καθυστέρηση άνω των τριών ωρών. Λόγω της νομικής πρακτικής, οι περιστάσεις σπάνια είναι εξαιρετικές. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν πρόκειται για:

  • πολύ κακές καιρικές συνθήκες (όπως καταιγίδες ή ξαφνική ηφαιστειακή έκρηξη)
  • φυσικές καταστροφές
  • τρομοκρατία
  • επείγοντα ιατρικά περιστατικά
  • αιφνιδιαστικές απεργίες (π.χ. από το προσωπικό του αεροδρομίου)

Το Δικαστήριο δεν θεωρεί τεχνικά ελαττώματα στο αεροσκάφος ως περίσταση που μπορεί να θεωρηθεί έκτακτη. Σύμφωνα με το ολλανδικό δικαστήριο, οι απεργίες του προσωπικού της αεροπορικής εταιρείας δεν καλύπτονται ούτε από τέτοιες περιστάσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εσείς ως επιβάτης δικαιούστε απλώς αποζημίωση.

Έχετε δικαίωμα αποζημίωσης και δεν υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις;

Σε αυτήν την περίπτωση, η αεροπορική εταιρεία πρέπει να πληρώσει την αποζημίωση σε εσάς. Επομένως, δεν χρειάζεται να συμφωνήσετε με μια άλλη πιθανή εναλλακτική λύση, όπως ένα κουπόνι, που σας προσφέρει η αεροπορική εταιρεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, έχετε επίσης δικαίωμα φροντίδας και / ή διαμονής και η αεροπορική εταιρεία πρέπει να το διευκολύνει.

Το ποσό της αποζημίωσης μπορεί γενικά να κυμαίνεται από 125, - έως 600, - ευρώ ανά επιβάτη, ανάλογα με τη διάρκεια της πτήσης και τη διάρκεια της καθυστέρησης. Για καθυστερήσεις πτήσεων μικρότερες από 1500 χλμ. Μπορείτε να υπολογίζετε σε 250, - αποζημίωση ευρώ. Αν πρόκειται για πτήσεις μεταξύ 1500 και 3500 km, η αποζημίωση 400, - ευρώ μπορεί να θεωρηθεί λογική. Εάν πετάξετε περισσότερο από 3500 χλμ., Η αποζημίωση για καθυστέρηση άνω των τριών ωρών μπορεί να ανέλθει σε 600, - ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά την αποζημίωση που μόλις περιγράφηκε, υπάρχει μια άλλη σημαντική προϋπόθεση για εσάς ως επιβάτη. Στην πραγματικότητα, δικαιούστε την αποζημίωση για ζημία καθυστέρησης μόνο εάν η καθυστέρηση της πτήσης σας πέσει κάτω Ευρωπαϊκός κανονισμός 261/2004. Αυτό συμβαίνει όταν η πτήση σας αναχωρεί από χώρα της ΕΕ ή όταν πετάτε σε χώρα εντός της ΕΕ με ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία.

Αντιμετωπίζετε καθυστέρηση πτήσης, θέλετε να μάθετε εάν δικαιούστε αποζημίωση για ζημιές που προκλήθηκαν από καθυστέρηση ή σκοπεύετε να λάβετε μέτρα εναντίον της αεροπορικής εταιρείας; Επικοινωνήστε με τους δικηγόρους στο Law & More. Οι δικηγόροι μας είναι ειδικοί στον τομέα της καθυστέρησης ζημιών και θα χαρούμε να σας παρέχουμε συμβουλές.

Law & More