Επικοινωνήστε με το παιδί σας κατά την εικόνα της κρίσης του κορωνοϊού

Επικοινωνήστε με το παιδί σας κατά την κρίση της Κορώνας

Τώρα που ο coronavirus έχει ξεσπάσει και στις Κάτω Χώρες, οι ανησυχίες πολλών γονέων αυξάνονται. Ως γονέας μπορεί τώρα να συναντήσετε μερικές ερωτήσεις. Επιτρέπεται στο παιδί σας να πάει στον πρώην σας; Μπορείτε να κρατήσετε το παιδί σας στο σπίτι ακόμα κι αν πρέπει να είναι με τη μαμά ή τον μπαμπά αυτό το Σαββατοκύριακο; Μπορείτε να ζητήσετε να δείτε τα παιδιά σας εάν ο πρώην σύντροφός σας θέλει να τα κρατήσει στο σπίτι τώρα λόγω της κρίσης της κορώνας; Αυτή είναι φυσικά μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση για όλους που δεν έχουμε ξαναδεί, οπότε αυτό εγείρει ερωτήματα για όλους μας χωρίς σαφείς απαντήσεις.

Η αρχή του νόμου μας είναι ότι ένα παιδί και ένας γονέας έχουν το δικαίωμα να συνδέονται μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, οι γονείς δεσμεύονται συχνά σε συμφωνημένη συμφωνία επικοινωνίας. Ωστόσο, ζούμε σε εξαιρετικές στιγμές τώρα. Δεν έχουμε βιώσει κάτι τέτοιο στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σαφείς απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, είναι σημαντικό να εκτιμήσετε τι είναι καλύτερο για τα παιδιά σας με βάση τη λογική και τη δικαιοσύνη για κάθε συγκεκριμένη κατάσταση.

Τι συμβαίνει όταν ανακοινωθεί ένα πλήρες κλείδωμα στις Κάτω Χώρες; Ισχύει η συμφωνημένη συμφωνία επικοινωνίας;

Προς το παρόν, η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση δεν είναι ακόμη σαφής. Όταν παίρνουμε την Ισπανία ως παράδειγμα, βλέπουμε ότι εκεί (παρά το κλείδωμα) επιτρέπεται στους γονείς να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη συμφωνία επικοινωνίας. Επομένως, επιτρέπεται ρητά στους γονείς στην Ισπανία, για παράδειγμα, να παραλάβουν τα παιδιά ή να τα φέρουν στον άλλο γονέα. Στις Κάτω Χώρες δεν υπάρχουν επί του παρόντος συγκεκριμένοι κανόνες σχετικά με τις ρυθμίσεις επικοινωνίας κατά τη διάρκεια του κορανοϊού.

Είναι ο coronavirus έγκυρος λόγος για να μην επιτρέψετε στο παιδί σας να πάει στον άλλο γονέα;

Σύμφωνα με τις οδηγίες της RIVM, όλοι πρέπει να μένουν στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές και να διατηρούν απόσταση ενάμισι μέτρου από τους άλλους. Είναι πιθανό ότι δεν θέλετε να αφήσετε το παιδί σας να πάει στον άλλο γονέα επειδή, για παράδειγμα, έχει βρεθεί σε μια περιοχή υψηλού κινδύνου ή έχει ένα επάγγελμα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που αυξάνει τον κίνδυνο να γίνει αυτός ή αυτή μολυνθεί με κορώνα.

Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η χρήση του κοροναϊού ως «δικαιολογία» για την παρεμπόδιση της επαφής μεταξύ των παιδιών σας και του άλλου γονέα. Ακόμη και σε αυτήν την εξαιρετική κατάσταση, είστε υποχρεωμένοι να ενθαρρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο την επαφή μεταξύ των παιδιών σας και του άλλου γονέα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ενημερώνεστε ο ένας τον άλλον εάν, για παράδειγμα, τα παιδιά σας εμφανίζουν συμπτώματα ασθένειας. Εάν δεν μπορείτε να παραλάβετε και να φέρετε τα παιδιά κατά τη διάρκεια αυτής της ειδικής περιόδου, μπορείτε προσωρινά να συμφωνήσετε για εναλλακτικούς τρόπους για να επιτρέψετε την επαφή να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Για παράδειγμα, μπορείτε να σκεφτείτε εκτεταμένη επαφή μέσω Skype ή Facetime.

Τι μπορείτε να κάνετε εάν ο άλλος γονέας αρνηθεί την επαφή σας με το παιδί σας;

Σε αυτήν την εξαιρετική περίοδο, είναι δύσκολο να επιβληθεί η συμφωνία επαφής, εφόσον ισχύουν τα μέτρα της RIVM. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι συνετό να συμβουλευτείτε τον άλλο γονέα και να προσδιορίσετε μαζί τι είναι καλύτερο για την υγεία των παιδιών σας, αλλά και για τη δική σας υγεία. Εάν η αμοιβαία διαβούλευση δεν σας βοηθήσει, μπορείτε επίσης να καλέσετε τη βοήθεια ενός δικηγόρου. Κανονικά, σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να ξεκινήσει μια προδικαστική διαδικασία προκειμένου να επιβληθεί η επαφή μέσω δικηγόρου. Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν μπορείτε να ξεκινήσετε μια διαδικασία για αυτό υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικής περιόδου τα δικαστήρια είναι κλειστά και χειρίζονται μόνο επείγουσες υποθέσεις. Μόλις καταργηθούν τα μέτρα που αφορούν τον κοραναϊό και ο άλλος γονέας συνεχίσει να απογοητεύει την επαφή, μπορείτε να καλέσετε έναν δικηγόρο για να επιβάλλετε την επαφή. Οι δικηγόροι της Law & More μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία! Κατά τη διάρκεια των μέτρων κοραναϊού μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με τους δικηγόρους του Law & More για διαβούλευση με τον πρώην σύντροφό σας. Οι δικηγόροι μας μπορούν να διασφαλίσουν ότι μπορείτε να βρείτε μια φιλική λύση μαζί με τον πρώην σύντροφό σας.

Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με τις διευθετήσεις επαφής με το παιδί σας ή θα θέλατε να συνομιλήσετε με τον πρώην σύντροφό σας υπό την επίβλεψη ενός δικηγόρου για να βρείτε μια φιλική λύση; Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε Law & More.

Law & More