Πνευματικά δικαιώματα: πότε είναι δημόσιο περιεχόμενο;

Ο νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας αναπτύσσεται συνεχώς και έχει αναπτυχθεί εξαιρετικά πρόσφατα. Αυτό μπορεί να φανεί, μεταξύ άλλων, στον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων. Σήμερα, σχεδόν όλοι είναι στο Facebook, το Twitter ή το Instagram ή έχουν τον δικό τους ιστότοπο. Επομένως, οι άνθρωποι δημιουργούν πολύ περισσότερο περιεχόμενο από ό, τι κάποτε, το οποίο δημοσιεύεται συχνά δημοσίως. Επιπλέον, οι παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων συμβαίνουν πολύ πιο συχνά από ό, τι στο παρελθόν, για παράδειγμα επειδή οι φωτογραφίες δημοσιεύονται χωρίς άδεια από τον κάτοχο ή επειδή το Διαδίκτυο διευκολύνει τους χρήστες να αποκτήσουν πρόσβαση σε παράνομο περιεχόμενο.

Η δημοσίευση περιεχομένου σε σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε τρεις πρόσφατες αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συζητήθηκε η έννοια της «δημοσιοποίησης περιεχομένου». Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε εάν οι ακόλουθες ενέργειες εμπίπτουν στο πεδίο «διάθεσης στο κοινό»:

  • Δημοσίευση υπερσύνδεσης σε παράνομα δημοσιευμένες, διαρροές φωτογραφίες
  • Πώληση προγραμμάτων αναπαραγωγής πολυμέσων που παρέχουν πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο χωρίς άδεια των κατόχων των δικαιωμάτων σχετικά με αυτό το περιεχόμενο
  • Διευκόλυνση ενός συστήματος που επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν και να κατεβάζουν προστατευμένα έργα (The Pirate Bay)

Σύμφωνα με το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων

«Η διάθεση στο κοινό», σύμφωνα με το Δικαστήριο, δεν πρέπει να προσεγγίζεται τεχνικά, αλλά λειτουργικά. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο δικαστή, οι αναφορές σε έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα που αποθηκεύονται κάπου αλλού εξομοιώνονται, για παράδειγμα, με την παροχή ενός παράνομου αντιγράφου DVD.[1] Σε τέτοιες περιπτώσεις, ενδέχεται να υπάρχει παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, επομένως βλέπουμε μια εξέλιξη που εστιάζει πιο πρακτικά στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αποκτούν πρόσβαση σε περιεχόμενο.

Διαβάστε περισσότερα: http://assets.budh.nl/advocatenblad/pdf/ab_10_2017.pdf

[1] Sanoma / GeenStijl: ECLI: EU: C: 2016: 644; BREIN / Filmspeler: ECLI: EU: C: 2017: 300; BREIN / Ziggo & XS4ALL: ECLI: EU: C: 2017: 456.

Law & More