Διαζύγιο στην Ολλανδία για μη Ολλανδούς υπηκόους Εικόνα

Διαζύγιο στην Ολλανδία για μη Ολλανδούς υπηκόους

Όταν δύο Ολλανδοί σύντροφοι, παντρεμένοι στην Ολλανδία και ζώντας στην Ολλανδία, θέλουν να χωρίσουν, το ολλανδικό δικαστήριο είναι φυσικά αρμόδιο να εκδώσει αυτό το διαζύγιο. Τι γίνεται όμως όταν πρόκειται για δύο ξένους συντρόφους που παντρεύτηκαν στο εξωτερικό; Πρόσφατα, λαμβάνουμε τακτικά ερωτήσεις σχετικά με Ουκρανούς πρόσφυγες που θέλουν να χωρίσουν στην Ολλανδία. Είναι όμως αυτό εφικτό;

Αίτηση διαζυγίου δεν μπορεί να υποβληθεί σε καμία χώρα. Πρέπει να υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των εταίρων και της χώρας κατάθεσης. Το εάν το ολλανδικό δικαστήριο έχει δικαιοδοσία να εκδικάσει αίτηση διαζυγίου εξαρτάται από τους κανόνες δικαιοδοσίας της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Βρυξελλών II-ter. Σύμφωνα με αυτή τη σύμβαση, το ολλανδικό δικαστήριο μπορεί να χορηγήσει διαζύγιο, μεταξύ άλλων, εάν οι σύζυγοι έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην Ολλανδία.

Για να καθοριστεί εάν η συνήθης διαμονή βρίσκεται στις Κάτω Χώρες, είναι απαραίτητο να εξεταστεί πού οι σύζυγοι έχουν δημιουργήσει το κέντρο των συμφερόντων τους με σκοπό να τη μονιμοποιήσουν. Για τον προσδιορισμό της συνήθους διαμονής πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές περιστάσεις της συγκεκριμένης περίπτωσης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν εγγραφή στο δήμο, συμμετοχή στην τοπική λέσχη τένις, κάποιους φίλους ή συγγενείς και μια δουλειά ή σπουδές. Πρέπει να υπάρχουν προσωπικές, κοινωνικές ή επαγγελματικές συνθήκες που υποδεικνύουν διαρκείς δεσμούς με μια συγκεκριμένη χώρα. Με απλά λόγια, η συνήθης διαμονή είναι το μέρος όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή το κέντρο της ζωής κάποιου. Εάν η συνήθης διαμονή των συντρόφων είναι στην Ολλανδία, το ολλανδικό δικαστήριο μπορεί να εκδώσει το διαζύγιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται μόνο ένας από τους εταίρους να έχει συνήθη διαμονή στην Ολλανδία.

Αν και η διαμονή των Ουκρανών προσφύγων στην Ολλανδία είναι προσωρινή σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να εξακριβωθεί ότι η συνήθης διαμονή είναι στην Ολλανδία. Το αν συμβαίνει αυτό καθορίζεται από τα συγκεκριμένα γεγονότα και τις περιστάσεις των ατόμων.

Δεν είστε Ολλανδοί εσείς και ο σύντροφός σας αλλά θέλετε να χωρίσετε στην Ολλανδία; Εάν ναι, επικοινωνήστε μαζί μας. Μας οικογενειακοί δικηγόροι ειδικευτείτε στα (διεθνή) διαζύγια και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε!

Law & More