Διαζύγιο με παιδιά: η επικοινωνία είναι βασική εικόνα

Διαζύγιο με παιδιά: η επικοινωνία είναι το κλειδί

Μόλις ληφθεί η απόφαση διαζυγίου, υπάρχουν πολλά που πρέπει να κανονιστούν και να συζητηθούν έτσι. Οι διαζευγμένοι συνεργάτες βρίσκονται συνήθως σε ένα συναισθηματικό rollercoaster, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη εύλογων συμφωνιών. Είναι ακόμη πιο δύσκολο όταν εμπλέκονται παιδιά. Λόγω των παιδιών, είστε λίγο πολύ δεσμευμένοι μεταξύ τους για τη ζωή. Θα πρέπει τακτικά να κάνετε ρυθμίσεις μαζί. Αυτό καθιστά το διαζύγιο με παιδιά σε όλες τις περιπτώσεις φορολογικά πιο συναισθηματικά και έχει μεγάλο αντίκτυπο στα παιδιά. Προκειμένου να διαχωριστούν όσο το δυνατόν καλύτερα, είναι σημαντικό να γίνουν αυτές οι επιλογές μαζί και η καλή επικοινωνία μεταξύ των μερών είναι κρίσιμος παράγοντας. Μέσω καλής επικοινωνίας, μπορείτε να αποτρέψετε τη συναισθηματική βλάβη ο ένας στον άλλο, αλλά και στα παιδιά σας.

Επικοινωνία με τον πρώην σύντροφό σας

Διαλύσαμε σχέσεις που είχαμε ξεκινήσει γεμάτες προσδοκίες και με τις καλύτερες προθέσεις. Σε μια σχέση, έχετε συχνά ένα σταθερό μοτίβο με το οποίο αντιδράστε ο ένας στον άλλο ως συνεργάτες. Ένα διαζύγιο είναι η στιγμή να ξεπεράσουμε αυτό το μοτίβο. Και να ρίξετε μια καλή ματιά στον εαυτό σας, γιατί θέλετε να κάνετε τα πράγματα διαφορετικά από τώρα και στο εξής, για τον εαυτό σας αλλά και για τα παιδιά σας. Ωστόσο, μερικές φορές υπάρχουν απογοητεύσεις και παρεξηγήσεις. Η βάση κάθε σχέσης είναι η επικοινωνία. Αν κοιτάξουμε πού πηγαίνουν τα πράγματα στην επικοινωνία μας, αποδεικνύεται ότι οι αποτυχίες συνήθως δεν προέρχονται από το περιεχόμενο της συνομιλίας αλλά από τον τρόπο που λέγονται τα πράγματα. Το άλλο άτομο δεν φαίνεται να σε «καταλαβαίνει» και προτού το ξέρεις βρίσκεσαι ξανά στις ίδιες παλιές παγίδες. Η αποδοχή και η επεξεργασία ενός διαζυγίου είναι από μόνη της μια δύσκολη εργασία για ένα παιδί. Λόγω της κακής επικοινωνίας μεταξύ των πρώην συντρόφων, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν ακόμη περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα.

Επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά

Το διαζύγιο είναι ένα οδυνηρό γεγονός που συχνά συνοδεύεται από σύγκρουση. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον σύντροφο σωματικά και ψυχολογικά, αλλά και τα παιδιά. Οι πιο συχνές συνέπειες του διαζυγίου για τα παιδιά είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, τα προβλήματα συμπεριφοράς, το άγχος και τα καταθλιπτικά συναισθήματα. Όταν ένα διαζύγιο είναι πολύ αντιφατικό και περίπλοκο, οι συνέπειες για τα παιδιά είναι επίσης πιο σοβαρές. Η ανάπτυξη μιας ασφαλούς σύνδεσης με τους γονείς είναι ένα κρίσιμο αναπτυξιακό καθήκον για τα μικρά παιδιά. Η ασφαλής προσκόλληση απαιτεί ευνοϊκές συνθήκες, όπως ένας διαθέσιμος γονέας που προσφέρει ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Αυτές οι συνθήκες υπόκεινται σε πίεση κατά τη διάρκεια και μετά το διαζύγιο. Κατά τη διάρκεια του χωρισμού, είναι σημαντικό για τα μικρά παιδιά να μπορούν να συνεχίσουν τον δεσμό με τους γονείς τους. Η ασφαλής επαφή και με τους δύο γονείς είναι θεμελιώδης εδώ. Μια ανασφαλής προσκόλληση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αυτοπεποίθηση, μειωμένη ανθεκτικότητα και προβλήματα συμπεριφοράς. Τα παιδιά συχνά βιώνουν επίσης το χωρισμό ως μια αγχωτική κατάσταση την οποία δεν μπορούν να ελέγξουν ή να επηρεάσουν. Σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις άγχους, τα παιδιά τείνουν να (προσπαθούν) να αγνοήσουν ή να αρνηθούν το πρόβλημα και ακόμη και να λάβουν τη μορφή μετατραυματικού στρες. Το άγχος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συγκρούσεις πίστης. Η πίστη είναι ο φυσικός δεσμός μεταξύ των γονέων και του παιδιού που προκύπτει κατά τη γέννηση, όπου ένα παιδί είναι σχεδόν πάντα πιστό και στους δύο γονείς του. Σε συγκρούσεις πίστης, ένας ή και οι δύο γονείς μπορεί να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το παιδί τους. Σε ένα περίπλοκο διαζύγιο, οι γονείς μπορούν μερικές φορές να αναγκάσουν συνειδητά ή ασυνείδητα το παιδί τους να επιλέξει. Αυτό δημιουργεί μια εσωτερική σύγκρουση στο παιδί, το οποίο φυσικά θέλει να είναι πιστός και στους δύο γονείς. Το να επιλέξεις είναι μια απελπιστική εργασία για ένα παιδί και συχνά οδηγεί σε αυτό να προσπαθεί να επιλέξει και τους δύο γονείς. Μπορεί ένα παιδί να επιστρέψει στη μητέρα του από ένα σαββατοκύριακο με τον πατέρα του και να πει στον πατέρα ότι ήταν πολύ ωραίο, αλλά στη μητέρα ότι ήταν πολύ βαρετό. Μελέτες δείχνουν ότι είναι σημαντικό για ένα παιδί να λάβει έγκριση από τον ένα γονέα για να περάσει καλά με τον άλλο. Σε ορισμένα διαζύγια, μπορεί ακόμη και να συμβεί ότι το παιδί πιστεύει ότι είναι ή καθίσταται υπεύθυνος για τη γονική ευημερία. Το παιδί καλείται (και / ή αισθάνεται) να αναλάβει ακατάλληλη φροντίδα. Τα παραπάνω αποτελέσματα είναι κοινά σε ένα γονικό διαζύγιο όπου υπάρχει πολλή κακή επικοινωνία και ένταση μεταξύ των γονέων.

Πρόληψη διαζυγίου

 Ως γονέας θέλετε το καλύτερο για το παιδί σας, οπότε μόνο αυτός είναι ένας λόγος για την αποφυγή προβλημάτων επικοινωνίας. Παρακάτω, προσφέρουμε ορισμένες συμβουλές για να διασφαλίσουμε ότι συνεχίζετε να επικοινωνείτε καλά με τον πρώην σύντροφό σας κατά τη δύσκολη περίοδο του διαζυγίου σας:

  • Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να βλέπετε ο ένας τον άλλον και να συνομιλείτε πρόσωπο με πρόσωπο. Προσπαθήστε να αποφύγετε δύσκολες αποφάσεις μέσω WhatsApp ή τηλεφωνικής κλήσης.
  • Ακούστε το άλλο άτομο (αλλά κοιτάξτε τον εαυτό σας!) Ακούστε προσεκτικά το άλλο άτομο και απαντήστε μόνο σε αυτά που λέει. Μην φέρετε πράγματα που δεν σχετίζονται με αυτήν τη συνομιλία.
  • Πάντα προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι και να σέβεστε ο ένας τον άλλον. Εάν παρατηρήσετε ότι τα συναισθήματα τρέχουν ψηλά κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, σταματήστε το έτσι ώστε να μπορείτε να το συνεχίσετε ήρεμα αργότερα.
  • Εάν θέσετε αμέσως όλες τις απαιτήσεις σας στο τραπέζι κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, αυτό μπορεί να αποθαρρύνει τον σύντροφό σας. Επομένως, προσπαθήστε να παίρνετε ήρεμα αποφάσεις για πράγματα ένα προς ένα.
  • Κάθε φορά που συζητάτε ένα θέμα, προσπαθήστε πάντα να κάνετε τον πρώην σύντροφό σας να αντιδράσει και να μιλήσει. Αυτό θα σας δώσει μια σαφή ιδέα για το τι σκέφτεται ο πρώην σύντροφός σας για το θέμα.
  • Στις συνομιλίες, προσπαθήστε να ολοκληρώσετε τα πράγματα αντί να αποφεύγετε τα πράγματα του πρώην συνεργάτη σας. Θα δείτε ότι με μια θετική στάση θα έχετε καλύτερες συνομιλίες.
  • Για να βοηθήσετε τη συνομιλία, είναι χρήσιμο να αποφύγετε κλειστές λέξεις όπως «πάντα» και «ποτέ». Με αυτόν τον τρόπο, διατηρείτε μια ανοιχτή συνομιλία και μπορείτε να συνεχίσετε να έχετε καλές συνομιλίες.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάει στη συνέντευξη καλά προετοιμασμένη. Αυτό περιλαμβάνει τη σκέψη για πράγματα που μπορεί να είναι περίπλοκα ή συναισθηματικά για εσάς.
  • Συμφωνώ ότι οι ερεθισμοί πρέπει να εκφράζονται άμεσα και να μην διατηρούνται εμφιαλωμένοι.
  • Μιλήστε για τις συνομιλίες που έχετε με τα άτομα γύρω σας. Με αυτόν τον τρόπο έχετε μια διέξοδο για τα συναισθήματά σας και μπορούν να σας βοηθήσουν να βάλετε τα πράγματα σε προοπτική ή να σας δώσουν περαιτέρω συμβουλές για μελλοντικές συνομιλίες.

Υποστήριξη

Υπάρχουν διάφορες μορφές βοήθειας όταν το διαζύγιο είναι δύσκολο, εκτός από την υποστήριξη του δικηγόρου ή / και του διαμεσολαβητή σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να ζητήσετε υποστήριξη από άτομα που βρίσκονται κοντά σας, κοινωνικούς λειτουργούς ή συμπατριώτες. Όσον αφορά την υποστήριξη παιδιών, υπάρχουν εθελοντικές οργανώσεις και υπηρεσίες για νέους που μπορούν να προσφέρουν καθοδήγηση. Το να μιλάς για δύσκολες επιλογές δίνει ηρεμία, σαφήνεια και συμβάλλει σε μια θετική στάση.

Κλειδαριά και κλειδί

Ότι τα συμφέροντα των παιδιών πρέπει να έρθουν πρώτα φαίνεται αυτονόητο, και ως εκ τούτου δεν αξίζει να αναφερθεί. Αλλά μπορεί ακόμη και να είναι ένα σημαντικό κλειδί εάν δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε κάτι μαζί: σκεφτείτε τι θα ήθελαν τα παιδιά; Αυτό διευθετεί πολλές συζητήσεις. Η αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο παγιδεύεστε μαζί είναι το πρώτο βήμα για να το σταματήσετε. Το να σταματήσετε ένα τέτοιο μοτίβο δεν είναι εύκολο καθήκον: αυτό είναι άριστης ποιότητας άθλημα και απαιτεί από εσάς, ως γονέα, να κοιτάξετε τι χρειάζεται για τα παιδιά και από πού προέρχονται τα συναισθήματά σας όταν επικοινωνείτε με τον πρώην σύντροφό σας. Ο γρηγορότερος τρόπος για το μέλλον είναι να αναγνωρίσετε τι σας επηρεάζει και να τολμήσετε να θέσετε στον εαυτό σας την ερώτηση που σας προκαλεί να κλειδώσετε και να μην μπορείτε πλέον να λογικά συζητήσετε θέματα με τον άλλο γονέα. Και εκεί συνήθως βρίσκεται το κλειδί.

Σχεδιάζετε ένα διαζύγιο και θέλετε να τακτοποιήσετε τα πάντα όσο καλύτερα γίνεται για τα παιδιά σας; Ή εξακολουθείτε να έχετε προβλήματα μετά το διαζύγιο; Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το δικηγόροι διαζυγίου of Law & More. Θα χαρούμε να σας συμβουλεύσουμε και να σας βοηθήσουμε.

Law & More