Βοήθεια, έχω συλληφθεί Εικόνα

Βοήθεια, με έχουν συλλάβει

Όταν σε σταματήσει ως ύποπτος ένας ανακριτής, έχει το δικαίωμα να εξακριβώσει την ταυτότητά σου, ώστε να ξέρει με ποιον έχει να κάνει.

Ωστόσο, η σύλληψη ενός υπόπτου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, ερυθρόχειρας ή μη.

Κοκκινόχειρας

Έχετε ανακαλυφθεί κατά τη διάπραξη ποινικού αδικήματος; Τότε ο καθένας μπορεί να σε συλλάβει. Όταν ένας ανακριτής το κάνει αυτό, ο αξιωματικός θα σας πάει κατευθείαν στο μέρος για ανάκριση. Το πρώτο πράγμα που θα σας πει ένας ανακριτικός υπάλληλος όταν σας συλλάβει στα πράσα είναι: «Έχετε το δικαίωμα να σιωπήσετε και έχετε δικαίωμα σε δικηγόρο». Ως ύποπτος, έχετε δικαιώματα όταν συλλαμβάνεστε και πρέπει να λάβετε υπόψη αυτά τα δικαιώματα. Για παράδειγμα, δεν είστε υποχρεωμένοι να απαντάτε σε ερωτήσεις, ένας δικηγόρος μπορεί να σας βοηθήσει, έχετε το δικαίωμα σε διερμηνέα και μπορείτε να ελέγξετε τα έγγραφα της δίκης σας. Ο ανακριτής έχει επίσης δικαιώματα κατά τη σύλληψή σας. Για παράδειγμα, ένας ανακριτής μπορεί να ψάξει σε οποιοδήποτε μέρος και να εξετάσει τυχόν ρούχα ή αντικείμενα που μεταφέρετε.

Όχι ερυθρόχειρας

Εάν είστε ύποπτοι για διάπραξη αδικήματος, θα συλληφθείτε από ανακριτή με εντολή του εισαγγελέα. Ωστόσο, αυτή η υποψία πρέπει να σχετίζεται με έγκλημα για το οποίο επιτρέπεται η προφυλάκιση. Πρόκειται για αδικήματα για τα οποία έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και άνω. Η προφυλάκιση είναι όταν ένας ύποπτος κρατείται σε κελί εν αναμονή της απόφασης του δικαστή.

Η Επιτροπή Διερεύνησης

Αφού συλληφθείτε, θα μεταφερθείτε από τον ανακριτή στον χώρο της ανάκρισης. Αυτή η ακρόαση αποτελεί κατάθεση στον αναπληρωτή εισαγγελέα ή στον ίδιο τον εισαγγελέα. Μετά τη δίκη, ο εισαγγελέας μπορεί να αποφασίσει εάν θα αφήσει ελεύθερο τον ύποπτο ή θα τον κρατήσει για περαιτέρω έρευνα. Στην περίπτωση του τελευταίου, μπορείτε να κρατηθείτε έως και εννέα ώρες. Εκτός εάν είστε ύποπτοι για έγκλημα για το οποίο επιτρέπεται η προφυλάκιση, μπορείτε να κρατηθείτε έως και εννέα ώρες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ώρα μεταξύ 00:00 και 09:00 δεν μετράει. Αν λοιπόν σε συλλάβουν στις 23:00, το εννιάωρο λήγει στις 17:00. Μετά την ανάκριση από τον εισαγγελέα, μπορεί να αποφασίσει εάν είναι συνετό να σας κρατήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προς το συμφέρον της έρευνας. Αυτό ονομάζεται προσωρινή κράτηση και είναι δυνατή μόνο για εγκλήματα για τα οποία επιτρέπεται η κράτηση. Η κράτηση διαρκεί το πολύ τρεις ημέρες εκτός αν ο εισαγγελέας το κρίνει επειγόντως απαραίτητο, οπότε το τριήμερο παρατείνεται κατά άλλες τρεις ημέρες. Αφού σας ανακρίνει ο εισαγγελέας, θα σας ακούσει ο ανακριτής.

Μπορείτε να υποβάλετε αίτημα αποφυλάκισης στον ανακριτή επειδή η κράτηση ήταν παράνομη. Αυτό σημαίνει ότι πιστεύετε ότι δεν έπρεπε να έχετε τεθεί υπό κράτηση και θα θέλατε να αφεθείτε ελεύθερος. Ο ανακριτής μπορεί στη συνέχεια να αποφασίσει σχετικά. Θα αφεθείτε ελεύθερος εάν αυτό χορηγηθεί και θα τεθείτε εκ νέου σε αστυνομική κράτηση εάν απορριφθεί.

Προσωρινή κράτηση

Μετά την κράτηση, ο δικαστής μπορεί να εκδώσει διάταγμα κράτησής σας με εντολή του εισαγγελέα. Αυτό γίνεται σε σπίτι κράτησης ή αστυνομικό τμήμα και διαρκεί το πολύ δεκατέσσερις ημέρες. Το διάταγμα κράτησης είναι η πρώτη φάση της προφυλάκισης. Ας υποθέσουμε ότι ο εισαγγελέας κρίνει απαραίτητο να σας κρατήσει υπό κράτηση για περισσότερο χρόνο μετά από αυτό το διάστημα. Στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει διάταγμα κράτησης κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα. Στη συνέχεια θα κρατηθείτε για άλλες 90 ημέρες το πολύ. Μετά από αυτό, το δικαστήριο θα αποφασίσει και θα μάθετε αν θα τιμωρηθείτε ή θα αφεθείτε ελεύθερος. Ο αριθμός των ημερών που λάβατε υπό αστυνομική κράτηση, ένταλμα κράτησης ή κράτησης ονομάζεται προφυλάκιση. Ο δικαστής μπορεί να αποφασίσει κατά την καταδίκη να μειώσει την ποινή σας αφαιρώντας την κράτηση από τον αριθμό των ημερών/μήνων/χρόνων που θα πρέπει να περάσετε στη φυλακή.

Law & More