Απάτη στο Διαδίκτυο

Απάτη στο Διαδίκτυο

Τα τελευταία χρόνια, το Διαδίκτυο έχει αναπτυχθεί. Όλο και πιο συχνά περνάμε τον χρόνο μας στον διαδικτυακό κόσμο. Με την εμφάνιση διαδικτυακών τραπεζικών λογαριασμών, επιλογών πληρωμής, αγορών και αιτημάτων πληρωμής, τακτοποιούμε όλο και περισσότερο όχι μόνο προσωπικά αλλά και οικονομικά θέματα στο διαδίκτυο. Συχνά τακτοποιείται με ένα μόνο κλικ στο κουμπί. Το Διαδίκτυο μας έφερε πολλά. Αλλά δεν πρέπει να κάνουμε λάθος. Το Διαδίκτυο και η ταχεία ανάπτυξή του όχι μόνο φέρνουν ευκολίες αλλά και κινδύνους. Σε τελική ανάλυση, η απάτη στο Διαδίκτυο βρίσκεται σε αναμονή.

Κάθε μέρα, εκατομμύρια άνθρωποι αγοράζουν και πωλούν πολύτιμα αντικείμενα στο Διαδίκτυο. Συνήθως όλα πάνε καλά και όπως αναμενόταν και για τα δύο μέρη. Αλλά πολύ συχνά η αμοιβαία εμπιστοσύνη παραβιάζεται από ένα συμβαλλόμενο μέρος και δυστυχώς προκύπτει η ακόλουθη κατάσταση: πληρώνετε σύμφωνα με τις συμφωνίες, αλλά στη συνέχεια δεν λαμβάνετε τίποτα ή είστε πεισμένοι να στείλετε το προϊόν σας εκ των προτέρων, αλλά στη συνέχεια να μην λάβετε ποτέ πληρωμή. Και οι δύο περιπτώσεις μπορεί να είναι απάτη. Αυτή είναι η πιο κοινή και γνωστή μορφή απάτης στο Διαδίκτυο. Αυτή η φόρμα εμφανίζεται κυρίως σε διαδικτυακά μέρη συναλλαγών, όπως το eBay, αλλά και μέσω διαφημίσεων σε κοινωνικά μέσα όπως το Facebook. Επιπλέον, αυτή η μορφή απάτης στο Διαδίκτυο αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει ψεύτικο διαδικτυακό κατάστημα, το λεγόμενο ψεύτικο κατάστημα.

Απάτη στο Διαδίκτυο

Ωστόσο, οι απάτες στο Διαδίκτυο καλύπτουν κάτι περισσότερο από απλώς τις «περιπτώσεις eBay». Όταν χρησιμοποιείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στον υπολογιστή σας, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε απάτες στο Διαδίκτυο με διαφορετικό πρόσχημα. Ένα άτομο που προσποιείται ότι είναι υπάλληλος αυτής της εταιρείας προγράμματος μπορεί να σας πείσει ότι το πρόγραμμα είναι ξεπερασμένο και ότι ενέχει ορισμένους κινδύνους ασφαλείας για τον υπολογιστή σας, όταν αυτό δεν συμβαίνει καθόλου. Στη συνέχεια, ένας τέτοιος «υπάλληλος» σας προσφέρει να αγοράσετε ένα νέο πρόγραμμα σε προσιτή τιμή. Εάν συμφωνείτε και πληρώσετε, ο "υπάλληλος" θα σας ενημερώσει ότι η πληρωμή δυστυχώς δεν ήταν επιτυχής και πρέπει να πραγματοποιήσετε ξανά την πληρωμή. Ενώ όλες οι πληρωμές έχουν γίνει σωστά και τα χρήματα έχουν ληφθεί πολλές φορές για το ίδιο «πρόγραμμα», ο λεγόμενος «υπάλληλος» θα συνεχίσει να κάνει αυτό το τέχνασμα όσο συνεχίζετε να πληρώνετε. Μπορείτε επίσης να συναντήσετε το ίδιο κόλπο σε ένα "σακάκι εξυπηρέτησης πελατών".

Απάτη

Η απάτη τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 326 του Ολλανδικού Ποινικού Κώδικα. Ωστόσο, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κάθε κατάσταση ως απάτη. Είναι απαραίτητο, ως θύμα, να παραπλανηθείτε για να παραδώσετε ένα αγαθό ή χρήματα. Μπορεί να προκύψει εξαπάτηση εάν το μέρος με το οποίο έχετε κάνει επιχειρήσεις έχει χρησιμοποιήσει ένα ψευδές όνομα ή ικανότητα. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας πωλητής εμφανίζεται ως αξιόπιστος, ενώ τα στοιχεία επικοινωνίας του δεν είναι καθόλου σωστά. Η εξαπάτηση μπορεί επίσης να αποτελείται από κόλπα, όπως το προηγουμένως περιγραφεί. Τέλος, είναι πιθανό στο πλαίσιο της εξαπάτησης να γίνεται λόγος για ύφανση μυθοπλασιών, με άλλα λόγια συσσώρευση ψεμάτων. Μόνο η μη παράδοση αγαθών για τα οποία έχει πραγματοποιηθεί η πληρωμή είναι επομένως ανεπαρκής για την αποδοχή απάτης και δεν μπορεί άμεσα να οδηγήσει σε καταδίκη του πωλητή.

Επομένως, μπορεί να συμβαίνει υπό ορισμένες συνθήκες που αισθάνεστε απάτη, αλλά δεν υπάρχει ζήτημα απάτης κατά την έννοια του άρθρου 326 του Ποινικού Κώδικα. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι στην περίπτωσή σας ο αστικός νόμος - δρόμος είναι ανοιχτός για την αντιμετώπιση του «απατεώνα» μέσω ευθύνης. Η ευθύνη μπορεί να προκύψει με διάφορους τρόπους. Οι δύο πιο κοινές και γνωστές είναι η ευθύνη αδικοπραξίας και η συμβατική ευθύνη. Εάν δεν έχετε συνάψει συμφωνία με τον «απατεώνα», ενδέχεται να μπορείτε να βασιστείτε στην πρώτη μορφή ευθύνης. Αυτό συμβαίνει όταν πρόκειται για παράνομη πράξη, η πράξη μπορεί να αποδοθεί στον δράστη, έχετε υποστεί ζημία και αυτή η ζημιά είναι το αποτέλεσμα της εν λόγω πράξης. Εάν πληρούνται αυτοί οι όροι, ενδέχεται να προκύψει αξίωση ή υποχρέωση με τη μορφή αποζημίωσης.

Η συμβατική ευθύνη συνήθως εμπλέκεται στις «περιπτώσεις eBay». Μετά από όλα, έχετε συνάψει συμφωνίες σύμφωνα με ένα καλό. Εάν το άλλο μέρος δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του βάσει της συμφωνίας, ενδέχεται να διαπράξει παραβίαση της σύμβασης. Μόλις υπάρξει παραβίαση της σύμβασης, μπορείτε να διεκδικήσετε την εκπλήρωση της συμφωνίας ή αποζημίωσης. Είναι επίσης σοφό να δώσετε στο άλλο μέρος την τελευταία ευκαιρία (όρος) να επιστρέψει τα χρήματά σας ή να στείλει το προϊόν μέσω ειδοποίησης αθέτησης.

Για να κινήσετε αστικές διαδικασίες, πρέπει να γνωρίζετε ποιος είναι ο «απατεώνας». Πρέπει επίσης να προσλάβετε δικηγόρο για αστικές διαδικασίες. Law & More έχει δικηγόρους που είναι και οι δύο εμπειρογνώμονες στον τομέα του ποινικού δικαίου και του αστικού δικαίου. Αναγνωρίζετε τον εαυτό σας σε μια από τις καταστάσεις που περιγράφηκαν νωρίτερα, θέλετε να μάθετε εάν είστε θύμα μιας απάτης ή έχετε απορίες σχετικά με την απάτη; Επικοινωνήστε με τους δικηγόρους του Law & More. Οι δικηγόροι μας δεν είναι μόνο πρόθυμοι να σας παρέχουν συμβουλές, αλλά και να σας βοηθήσουν σε ποινικές ή αστικές διαδικασίες, εάν θέλετε.

Law & More