Δικαιώματα δημοσίευσης και πορτρέτου

Δικαιώματα δημοσίευσης και πορτρέτου

Ένα από τα πιο συζητημένα θέματα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Ο Robin van Persie που εξισώνει το σκορ εναντίον της Ισπανίας σε μια καταπληκτική βουτιά με μια όμορφη κεφαλίδα. Η εξαιρετική του απόδοση οδήγησε επίσης σε διαφήμιση Calvé σε μορφή αφίσας και διαφημιστικού. Η διαφήμιση αφηγείται την ιστορία ενός 5χρονου Robin van Persie που κερδίζει την είσοδό του στο Excelsior με το ίδιο είδος κατάδυσης. Ο Robin πιθανότατα πληρώθηκε καλά για το διαφημιστικό, αλλά θα μπορούσε αυτή η χρήση πνευματικών δικαιωμάτων να προσαρμοστεί και να τροποποιηθεί χωρίς την άδεια του Persie;

Ορισμός

Το δικαίωμα πορτρέτου αποτελεί μέρος των πνευματικών δικαιωμάτων. Ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων διαχωρίζει δύο καταστάσεις για δικαιώματα πορτρέτου, δηλαδή ένα πορτρέτο που δημιουργήθηκε κατά την ανάθεση και ένα πορτρέτο που δεν έγινε κατά την ανάθεση. Μεταξύ των δύο καταστάσεων υπάρχει μεγάλη διαφορά στις συνέπειες της δημοσίευσης και στα δικαιώματα των εμπλεκομένων μερών.

Δικαιώματα δημοσίευσης και πορτρέτου

Πότε μιλάμε για ένα πορτρέτο σωστά; Πριν να απαντηθεί η ερώτηση σε τι είναι ένα πορτρέτο και πόσο μακριά φτάνει αυτό το δικαίωμα, πρέπει πρώτα να απαντηθεί το ερώτημα του τι είναι ένα πορτρέτο. Οι περιγραφές της νομοθεσίας δεν παρέχουν πλήρη και σαφή εξήγηση. Ως περιγραφή για ένα πορτρέτο δίνεται: «μια εικόνα του προσώπου ενός ατόμου, με ή χωρίς αυτήν άλλων μερών του σώματος, με οποιονδήποτε τρόπο φτιάχνεται».

Αν κοιτάξουμε μόνο αυτήν την εξήγηση, ίσως πιστεύουμε ότι ένα πορτρέτο περιλαμβάνει μόνο το πρόσωπο ενός ατόμου. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Παρεμπιπτόντως, η προσθήκη: «με οποιονδήποτε τρόπο φτιάχνεται» σημαίνει ότι δεν έχει σημασία για ένα πορτρέτο είτε φωτογραφίζεται, χρωματίζεται είτε σχεδιάζεται με οποιαδήποτε άλλη μορφή. Επομένως, μια τηλεοπτική εκπομπή ή καρικατούρα μπορεί επίσης να εμπίπτει στο πεδίο ενός πορτρέτου. Αυτό καθιστά σαφές ότι το πεδίο εφαρμογής του όρου «πορτρέτο» είναι ευρύ. Ένα πορτρέτο περιλαμβάνει επίσης ένα βίντεο, μια απεικόνιση ή μια γραφική παράσταση. Έχουν διεξαχθεί διάφορες διαδικασίες σε σχέση με αυτό το ζήτημα και το Ανώτατο Δικαστήριο τελικά επεξεργάστηκε το θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες, δηλαδή, ο όρος «πορτρέτο» χρησιμοποιείται όταν ένα άτομο απεικονίζεται με αναγνωρίσιμο τρόπο. Αυτή η αναγνώριση μπορεί να βρεθεί στα χαρακτηριστικά του προσώπου και στο πρόσωπο, αλλά μπορεί επίσης να βρεθεί σε κάτι άλλο. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, μια χαρακτηριστική στάση ή χτένισμα. Το περιβάλλον μπορεί επίσης να παίξει ρόλο. Ένα άτομο που περπατά μπροστά από το κτίριο όπου εργάζεται το άτομο είναι πιο πιθανό να αναγνωριστεί από ότι όταν το άτομο απεικονίστηκε σε μια τοποθεσία όπου κανονικά δεν θα πήγαινε ποτέ.

Νόμιμα δικαιώματα

Μπορεί να υπάρχει παραβίαση του δικαιώματος του πορτρέτου εάν το άτομο που απεικονίζεται είναι αναγνωρίσιμο σε μια φωτογραφία και δημοσιεύεται επίσης. Πρέπει να προσδιοριστεί εάν το πορτρέτο τέθηκε σε λειτουργία ή όχι και αν η ιδιωτικότητα υπερισχύει της ελευθερίας της έκφρασης. Εάν ένα άτομο έχει αναθέσει ένα πορτρέτο, το πορτρέτο μπορεί να δημοσιοποιηθεί μόνο εάν το εν λόγω άτομο έχει δώσει άδεια. Ενώ τα πνευματικά δικαιώματα του έργου ανήκουν στον δημιουργό του πορτρέτου, δεν μπορεί να το δημοσιοποιήσει χωρίς άδεια. Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι ότι το άτομο που απεικονίζεται επίσης δεν επιτρέπεται να κάνει τα πάντα με το πορτρέτο. Φυσικά, το άτομο που απεικονίζεται μπορεί να χρησιμοποιήσει το πορτρέτο για ιδιωτικούς σκοπούς. Εάν το άτομο που απεικονίζεται θέλει να δημοσιοποιήσει το πορτρέτο, πρέπει να έχει άδεια από τον δημιουργό του. Σε τελική ανάλυση, ο δημιουργός έχει τα πνευματικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με το άρθρο 21 του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, ο δημιουργός έχει θεωρητικά το δικαίωμα να δημοσιεύει το πορτρέτο ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απόλυτο δικαίωμα. Το υποκείμενο άτομο μπορεί να ενεργήσει κατά της δημοσίευσης, εάν και στο βαθμό που έχει εύλογο συμφέρον να το πράξει. Το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής αναφέρεται συχνά ως εύλογο συμφέρον. Γνωστά άτομα, όπως αθλητές και καλλιτέχνες, εκτός από το εύλογο συμφέρον, μπορούν επίσης να έχουν εμπορικά συμφέροντα για να αποτρέψουν τη δημοσίευση. Εκτός από το εμπορικό ενδιαφέρον, ωστόσο, η διασημότητα μπορεί επίσης να έχει άλλο ενδιαφέρον. Εξάλλου, υπάρχει πιθανότητα να υποστεί ζημιά στη φήμη του λόγω της δημοσίευσης. Δεδομένου ότι η έννοια του «εύλογου ενδιαφέροντος» είναι υποκειμενική και τα μέρη είναι γενικά απρόθυμα να συμφωνήσουν για το συμφέρον, μπορείτε να δείτε ότι διεξάγονται πολλές διαδικασίες σχετικά με αυτήν την έννοια. Στη συνέχεια, εναπόκειται στο δικαστήριο να καθορίσει εάν το συμφέρον του προσώπου που απεικονίζεται υπερισχύει του συμφέροντος του δημιουργού και της δημοσίευσης.

Οι παρακάτω λόγοι είναι σημαντικοί για το σωστό πορτρέτο:

  • εύλογο ενδιαφέρον
  • εμπορικό ενδιαφέρον

Αν κοιτάξουμε το παράδειγμα του Robin van Persie, είναι προφανές ότι έχει τόσο λογικό όσο και εμπορικό ενδιαφέρον λόγω της μεγάλης φήμης του. Το δικαστικό σώμα έχει αποφασίσει ότι το οικονομικό και εμπορικό συμφέρον ενός κορυφαίου αθλητή μπορεί να θεωρηθεί εύλογο συμφέρον κατά την έννοια του άρθρου 21 του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, η δημοσίευση και η αναπαραγωγή ενός πορτρέτου δεν επιτρέπεται χωρίς τη συγκατάθεση του προσώπου που απεικονίζεται στο πορτρέτο, εάν το εύλογο συμφέρον αυτού του ατόμου είναι αντίθετο με την αποκάλυψη. Ο κορυφαίος αθλητής μπορεί να χρεώσει ένα τέλος για την άδεια χρήσης του πορτρέτου του για εμπορικούς σκοπούς. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί επίσης να αξιοποιήσει τη δημοτικότητά του, για παράδειγμα μπορεί να λάβει τη μορφή συμβολαίου χορηγίας. Αλλά τι γίνεται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο εάν είστε λιγότερο γνωστοί; Υπό ορισμένες συνθήκες, το δικαίωμα πορτρέτου ισχύει και για ερασιτέχνες κορυφαίους αθλητές. Στην κρίση Vanderlyde / εκδοτική εταιρεία Spaarnestad ένας ερασιτέχνης αθλητής αντιτάχθηκε στη δημοσίευση του πορτρέτου του σε εβδομαδιαίο περιοδικό. Το πορτρέτο είχε φτιαχτεί χωρίς την προμήθειά του και δεν είχε χορηγήσει άδεια ή δεν είχε λάβει οικονομική αποζημίωση για τη δημοσίευση. Το δικαστήριο θεώρησε ότι ένας ερασιτέχνης αθλητής δικαιούται επίσης να εξαργυρώσει τη δημοτικότητά του εάν αυτή η δημοτικότητα αποδειχθεί ότι έχει αγοραία αξία.

Παράβαση

Εάν τα ενδιαφέροντά σας φαίνεται να παραβιάζονται, μπορείτε να ζητήσετε απαγόρευση δημοσίευσης, αλλά είναι επίσης πιθανό ότι η εικόνα σας έχει ήδη χρησιμοποιηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να ζητήσετε αποζημίωση. Αυτή η αποζημίωση γενικά δεν είναι πολύ υψηλή αλλά εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Υπάρχουν τέσσερις επιλογές για ανάληψη δράσης κατά της παραβίασης των δικαιωμάτων πορτρέτου:

  • Επιστολή κλήσης με δήλωση αποχής
  • Κλήσεις για αστικές διαδικασίες
  • Απαγόρευση δημοσίευσης
  • Αποζημίωση

κυρώσεις

Τη στιγμή που γίνεται προφανές ότι παραβιάζεται το δικαίωμα πορτρέτου κάποιου, είναι συχνά σημαντικό να απαγορευτεί η περαιτέρω δημοσίευση στο δικαστήριο το συντομότερο δυνατό. Ανάλογα με την κατάσταση, είναι επίσης δυνατή η κατάργηση των δημοσιεύσεων από την εμπορική αγορά. Αυτό ονομάζεται ανάκληση. Αυτή η διαδικασία συχνά συνοδεύεται από αξίωση αποζημίωσης. Εξάλλου, ενεργώντας αντίθετα με το δικαίωμα του πορτρέτου, το άτομο που απεικονίζεται μπορεί να υποστεί ζημιά. Το ύψος της αποζημίωσης εξαρτάται από τη ζημία που υπέστη, αλλά και από το πορτρέτο και τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζεται το άτομο. Υπάρχει επίσης πρόστιμο σύμφωνα με το άρθρο 35 του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων. Σε περίπτωση παραβίασης του δικαιώματος πορτρέτου, ο δράστης του δικαιώματος πορτρέτου είναι ένοχος για παραβίαση και θα του επιβληθεί πρόστιμο.

Εάν παραβιαστεί το δικαίωμά σας, μπορείτε επίσης να ζητήσετε αποζημίωση. Μπορείτε να το κάνετε εάν η εικόνα σας έχει ήδη δημοσιευτεί και πιστεύετε ότι έχουν παραβιαστεί τα ενδιαφέροντά σας.

Το ποσό της αποζημίωσης καθορίζεται συχνά από το δικαστήριο. Δύο γνωστά παραδείγματα είναι η «τρομοκρατική φωτογραφία του Schiphol» στην οποία η στρατιωτική αστυνομία επέλεξε έναν άνδρα με μουσουλμανική εμφάνιση για έλεγχο ασφαλείας με ένα κείμενο κάτω από την εικόνα «Το Schiphol εξακολουθεί να είναι ασφαλές;» Και η κατάσταση ενός άντρα που ήταν στο δρόμο του για το τρένο φωτοσκοπήθηκε περπατώντας σε όλη την περιοχή του Ερυθρού Φωτός καταλήγοντας στην εφημερίδα με τίτλο «Κρυφοκοιτάζοντας τις πόρνες».

Και στις δύο περιπτώσεις κρίθηκε ότι το απόρρητο υπερισχύει της ελευθερίας του λόγου του φωτογράφου. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε απλώς να δημοσιεύσετε κάθε φωτογραφία που τραβάτε στο δρόμο. Συνήθως αυτά τα τέλη κυμαίνονται από 1500 έως 2500 ευρώ.

Εάν, εκτός από το εύλογο συμφέρον, υπάρχει επίσης εμπορικό συμφέρον, η αποζημίωση μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη. Στη συνέχεια, η αποζημίωση εξαρτάται από το τι αποδείχθηκε ότι αξίζει σε παρόμοιες εργασίες και μπορεί επομένως να ανέλθει σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Επικοινωνία

Λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές κυρώσεις, είναι συνετό να ενεργείτε προσεκτικά κατά τη δημοσίευση πορτρέτων και να προσπαθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο για να λάβετε την άδεια του ενδιαφερόμενου εκ των προτέρων. Εξάλλου, αυτό αποφεύγει πολλές συζητήσεις μετά.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το θέμα των δικαιωμάτων πορτραίτου ή εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένα πορτρέτα χωρίς άδεια ή εάν πιστεύετε ότι κάποιος παραβιάζει το δικαίωμα πορτρέτου σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους δικηγόρους του Law & More.

Law & More