Σύγκρουση Τεκίλα

Σύγκρουση Τεκίλα

Μια γνωστή αγωγή του 2019 [1]: Ο μεξικανικός ρυθμιστικός φορέας CRT (Consejo Regulador de Tequila) είχε ξεκινήσει αγωγή εναντίον της Heineken που ανέφερε τη λέξη Tequila στα μπουκάλια του Desperados. Η Desperados ανήκει στην επιλεγμένη ομάδα διεθνών εμπορικών σημάτων της Heineken και σύμφωνα με την ζυθοποιία, είναι μια «μπύρα με γεύση τεκίλα». Το Desperados δεν διατίθεται στο Μεξικό, αλλά πωλείται στις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και άλλες χώρες. Σύμφωνα με τη Heineken, η γεύση τους περιέχει τη σωστή τεκίλα που αγοράζουν από τους μεξικάνους προμηθευτές που είναι μέλη της CRT. Εξασφαλίζουν επίσης ότι το προϊόν συμμορφώνεται πλήρως με όλους τους κανόνες και τις απαιτήσεις για την επισήμανση. Σύμφωνα με την CRT, η Heineken παραβιάζει τους κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των ονομάτων των τοπικών προϊόντων. Η CRT είναι πεπεισμένη ότι η μπύρα με γεύση τεκίλα της Heineken Desperados βλάπτει το καλό όνομα της τεκίλας.

Σύγκρουση Τεκίλα

Βελτιωτικά γεύσης

Σύμφωνα με τον διευθυντή του CRT Ramon Gonzalez, ο Heineken ισχυρίζεται ότι το 75% της γεύσης είναι τεκίλα, αλλά η έρευνα από το CRT και ένα κέντρο υγείας στη Μαδρίτη δείχνει ότι το Desperados δεν περιέχει τεκίλα Το πρόβλημα φαίνεται να είναι με την ποσότητα ενισχυτών γεύσης που προστίθεται στην μπύρα και τη συνταγή που χρησιμοποιείται για αυτήν. Η CRT δηλώνει σε αυτήν τη διαδικασία ότι το προϊόν Desperados δεν συμμορφώνεται με τους κανονισμούς του Μεξικού, ο οποίος απαιτείται για όλα τα προϊόντα που περιέχουν Tequila. Το Tequila είναι μια προστατευόμενη γεωγραφική ονομασία που σημαίνει ότι μόνο η Tequila που παράγεται από εταιρείες πιστοποιημένες για το σκοπό αυτό στο Μεξικό μπορεί να ονομαστεί Tequila. Για παράδειγμα, τα agaves που χρησιμοποιούνται κατά την απόσταξη πρέπει να προέρχονται από μια ειδικά επιλεγμένη περιοχή στο Μεξικό. Επίσης, το 25 έως 51 τοις εκατό ενός μικτού ποτού πρέπει να περιέχει τεκίλα για να έχει το όνομα στην ετικέτα. Η CRT πιστεύει, μεταξύ άλλων, ότι οι καταναλωτές παραπλανούνται επειδή η Heineken θα έδινε την εντύπωση ότι θα υπήρχε περισσότερη τεκίλα στην μπύρα από ό, τι στην πραγματικότητα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η CRT περίμενε τόσο καιρό να αναλάβει δράση. Το Desperados κυκλοφορεί στην αγορά από το 1996. Σύμφωνα με τον Gonzalez, αυτό οφειλόταν στο νομικό κόστος, καθώς πρόκειται για διεθνή υπόθεση.

Επαλήθευση

Το Δικαστήριο έκρινε ότι παρόλο που η λέξη «τεκίλα» εμφανίζεται εμφανώς στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας και στις διαφημίσεις του Desperados, οι καταναλωτές θα κατανοήσουν ακόμη ότι το Tequila χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως καρύκευμα στο Desperados και ότι το ποσοστό του Tequila είναι χαμηλό. Ο ισχυρισμός ότι υπάρχει Tequila στο προϊόν είναι σωστός σύμφωνα με το δικαστήριο. Στην πραγματικότητα, το Tequila που έχει προστεθεί στο Desperados προέρχεται επίσης από κατασκευαστή εγκεκριμένο από την CRT. Ούτε ο καταναλωτής παραπλανά, διότι η ετικέτα στο πίσω μέρος της φιάλης αναφέρει ότι είναι «μπύρα με γεύση τεκίλα», σύμφωνα με το Επαρχιακό Δικαστήριο. Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποιο ποσοστό τεκίλας περιέχεται στο Desperados. Από την απόφαση του δικαστηρίου φαίνεται ότι η CRT έχει καταστήσει ασαφές ότι το Tequila δεν χρησιμοποιείται σε επαρκή ποσότητα για να δώσει στο ποτό ένα βασικό χαρακτηριστικό. Αυτή είναι μια κρίσιμη ερώτηση προκειμένου να καθοριστεί εάν επιτρέπεται μια προδιαγραφή ή αν θεωρείται παραπλανητική.

Συμπέρασμα

Στην απόφαση της 15ης Μαΐου 2019, ECLI:NL:RBAMS:2019:3564, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Amsterdam κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αξιώσεις της CRT δεν μπορούσαν να εκχωρηθούν σε μία από τις βάσεις που έθεσε η CRT. Οι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν. Ως αποτέλεσμα αυτού του αποτελέσματος, η CRT καταδικάστηκε να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα της Heineken. Παρόλο που η Heineken κέρδισε αυτή την υπόθεση, η ετικέτα στα μπουκάλια Desperado έχει προσαρμοστεί. Το έντονο τυπωμένο «Tequila» στο μπροστινό μέρος της ετικέτας έχει αντικατασταθεί στο «Flavoured with Tequila».

Κλείνοντας

Εάν διαπιστώσετε ότι κάποιος άλλος χρησιμοποιεί ή έχει καταχωρήσει το εμπορικό σήμα σας, πρέπει να λάβετε μέτρα. Η πιθανότητα επιτυχίας μειώνεται όσο περισσότερο περιμένετε να δράσετε. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το θέμα, επικοινωνήστε μαζί μας. Έχουμε τους σωστούς δικηγόρους που μπορούν να σας συμβουλέψουν και να σας υποστηρίξουν. Μπορείτε να σκεφτείτε βοήθεια σε περίπτωση παραβίασης εμπορικού σήματος, να συντάξετε μια άδεια χρήσης, να μεταβιβάσετε μια πράξη ή να επιλέξετε ένα όνομα ή / και ένα λογότυπο για ένα εμπορικό σήμα.

[1] Δικαστήριο του Amsterdam, 15 Μάιος 2019

ECLI: NL: RBAMS: 2019: 3564

Law & More