Η αντιμετώπιση των τροχαίων παραβάσεων από το ποινικό και διοικητικό δίκαιο

Είστε ύποπτοι για τη διάπραξη τροχαίας παράβασης σύμφωνα με τον νόμο περί οδικής κυκλοφορίας του 1994 (WVW 1994); Τότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια βήματα μπορείτε να κάνετε και πώς να υπερασπιστείτε καλύτερα τον εαυτό σας. Σε αυτό το ιστολόγιο, εξηγούμε τι σημαίνει το αμφίδρομο σύστημα, ποια μέτρα μπορούν να λάβουν η Εισαγγελία (ΟΜ) και το Κεντρικό Γραφείο Άδειων Οδήγησης (CBR) και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν οι δικηγόροι μας.

Τι είναι ο νόμος για την οδική κυκλοφορία του 1994 (WVW 1994);

Ο WVW 1994 είναι ένας ολλανδικός νόμος που ρυθμίζει την κυκλοφορία στους δημόσιους δρόμους. Ο νόμος αυτός περιέχει διατάξεις για την οδική ασφάλεια, τη συμπεριφορά των οδηγών και την επιβολή των κανόνων κυκλοφορίας. Οι παραβιάσεις αυτού του νόμου μπορούν να οδηγήσουν σε ποινικά και διοικητικά μέτρα.

Το αμφίδρομο σύστημα OM και CBR

Το «αμφίδρομο σύστημα» του OM και του CBR στο πλαίσιο του ποινικού δικαίου αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η οδηγική συμπεριφορά και η αδειοδότηση οδηγών που έχουν εμπλακεί σε παραβάσεις, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή η επικίνδυνη οδήγηση. Αυτό το σύστημα σημαίνει ότι μπορούν να ληφθούν τόσο ποινικά όσο και διοικητικά μέτρα για τη διασφάλιση της συνολικής επιβολής. Έτσι, υπάρχει μια διπλή προσέγγιση, ας πούμε έτσι. 

Ποινικές κυρώσεις από την εισαγγελία

Ο εισαγγελέας είναι αρμόδιος για την ποινική δίωξη τροχαίων αδικημάτων και εγκλημάτων. Ακολουθούν ορισμένα από τα κύρια μέτρα που μπορεί να ζητήσει ο ΟΜ:

 1. Ποινική δίωξη: Ο εισαγγελέας μπορεί να διώξει ποινικά τους οδηγούς που παραβιάζουν το νόμο, όπως για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή επικίνδυνη οδήγηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα, κοινωφελή εργασία ή ακόμα και ποινές φυλάκισης, ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος.
 2. Αποκλεισμός οδήγησης: Εκτός από τα πρόστιμα, ο δικαστής δύναται, κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα, να αποφασίσει τον αποκλεισμό του οδηγού από την οδήγηση για ορισμένο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για μια άμεση ποινική κύρωση που αποσκοπεί στη μείωση του κινδύνου υποτροπής και συχνά εφαρμόζεται σε σοβαρές τροχαίες παραβάσεις.

Θα κληθείτε να εμφανιστείτε στο δικαστήριο μια συγκεκριμένη ημέρα. Σε αυτή την ακρόαση, ο δικαστής θα σας επιβάλει την τελική ποινή. Εκτός από την τελική τιμωρία του δικαστή, το CBR μπορεί να λάβει διοικητικά μέτρα για τη διασφάλιση της οδικής ασφάλειας. Το CBR είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός και είναι ξεχωριστός από τις ποινές που σας επιβάλλονται από το δικαστικό σώμα.

Διοικητική δράση από το CBR

Εκτός από την ποινική δίωξη από το OM, το CBR μπορεί να λάβει διοικητικά μέτρα για τη διασφάλιση της οδικής ασφάλειας. Αυτά τα μέτρα στοχεύουν στη διόρθωση και τη βελτίωση της συμπεριφοράς των οδηγών:

 1. Εκπαιδευτικά μέτρα: Το CBR μπορεί να απαιτεί από τους οδηγούς να λαμβάνουν εκπαιδευτικά μέτρα, όπως το Εκπαιδευτικό Μέτρο Αλκοόλ και Κυκλοφορία (EMA) ή το Εκπαιδευτικό Μέτρο Συμπεριφοράς και Κυκλοφορίας (EMG). Αυτά τα μαθήματα έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τους οδηγούς να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους της συμπεριφοράς τους και να τους βοηθήσουν να τη διορθώσουν.
 2. Αφαίρεση άδειας οδήγησης και εξέταση ικανότητας οδήγησης: Το CBR έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει την άδεια οδήγησης και να ξεκινήσει μια εξέταση ικανότητας οδήγησης. Αυτή η έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας οδήγησης, εάν ο οδηγός κριθεί ανίκανος να οδηγήσει.

Διαφορές μεταξύ ποινικών κυρώσεων και διοικητικών μέτρων

Ποινικές κυρώσεις

 • Σκοπός: να τιμωρήστε τον δράστη και αποτρέψτε την επανάληψη μέσω της αποτροπής.
 • Διαδικασία: καλείστε να εμφανιστείτε στο δικαστήριο. Στην ακροαματική διαδικασία ο δικαστής καθορίζει την τελική ποινή όπως πρόστιμα, κοινωφελή εργασία ή φυλάκιση.

Διοικητικά μέτρα

 • Στόχος: βελτίωση οδηγική συμπεριφορά και διασφάλιση της οδικής ασφάλειας.
 • Διαδικασία: Το CBR μπορεί να επιβάλει μέτρα ανεξάρτητα, δηλαδή αυτό είναι έξω από τα δικαστήρια, όπως η απαίτηση εκπαιδευτικών μαθημάτων ή η λήψη άδειας οδήγησης για εξετάσεις ικανότητας οδήγησης.

Πώς συνεργάζονται αυτά τα μέτρα;

Το αμφίδρομο σύστημα σημαίνει ότι τα μέτρα ποινικού και διοικητικού δικαίου μπορούν να εκτελούνται παράλληλα και ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Αυτό σημαίνει ότι ένας οδηγός μπορεί να διωχθεί ποινικά από τον εισαγγελέα και να λάβει διοικητικές κυρώσεις από το CBR. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι μια συνδυασμένη προσέγγιση διασφαλίζει την αποτελεσματική επιβολή της οδικής ασφάλειας από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Δείγμα κατάστασης

Ας υποθέσουμε ότι ένας οδηγός πιάστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια:

Ο εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει δίωξη εναντίον αυτού του οδηγού και να απαιτήσει πρόστιμο ή αποκλεισμό οδήγησης. Ταυτόχρονα, το CBR μπορεί να απαιτήσει από αυτόν τον οδηγό να παρακολουθήσει μαθήματα EMA και να υποβληθεί σε τεστ ικανότητας οδήγησης. Και οι δύο φορείς λειτουργούν ανεξάρτητα, αλλά συμβάλλουν στον ίδιο στόχο: τη διασφάλιση της οδικής ασφάλειας.

Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Σε αυτό το περίπλοκο σύστημα, ο δικηγόρος παίζει καθοριστικό ρόλο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων σας. Ακολουθούν ορισμένες σημαντικές πτυχές του ρόλου του δικηγόρου:

 1. Νομική εκπροσώπηση

Ο δικηγόρος σας εκπροσωπεί κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας. Αυτό περιλαμβάνει:

 • Νομικές συμβουλές: ο δικηγόρος προσφέρει συμβουλές από ειδικούς για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας και την καλύτερη στρατηγική για την υπεράσπιση της υπόθεσής σας.
 • Υπεράσπιση στο δικαστήριο: ο δικηγόρος υπερασπίζεται τα συμφέροντά σας κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αμφισβήτηση των κατηγοριών, παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων και καταθέσεων μαρτύρων και επιχειρηματολογία για μείωση της ποινής.
 • Καθοδήγηση στη διαδικασία: ο δικηγόρος σας καθοδηγεί σε όλη τη νομική διαδικασία, από την αρχική ακρόαση έως την τελική ετυμηγορία, φροντίζοντας να είστε καλά ενημερωμένοι σε κάθε βήμα.
 1. Διαδικασίες

Ο δικηγόρος μπορεί να διερευνήσει εάν όλες οι διαδικασίες έχουν ακολουθηθεί σωστά. Αυτό περιλαμβάνει:

 • Ελέγξτε για διαδικαστικά λάθη: ο δικηγόρος ελέγχει ότι ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες κατά τη σύλληψή σας, την ανάκρισή σας και άλλα διαδικαστικά βήματα. Τα λάθη στη διαδικασία μπορούν να προβληθούν ως υπεράσπιση.
 1. Συμβουλές για διοικητικά μέτρα:

Παρόλο που ο δικηγόρος δεν έχει άμεση επιρροή στις αποφάσεις του CBR, μπορεί να συμβουλεύει σχετικά με διοικητικά μέτρα:

 • Προετοιμασία προσφυγών: ο δικηγόρος θα σας βοηθήσει να προετοιμάσετε προσφυγές κατά αποφάσεων που λαμβάνονται από το CBR, όπως η ανάκληση της άδειας οδήγησης ή η υποχρεωτική συμμετοχή σε μαθήματα.
 • Προσφυγές: εάν έχουν γίνει λάθη, ο δικηγόρος μπορεί να ασκήσει έφεση κατά των αποφάσεων του CBR.
 1. Προσωπικές συνθήκες:

Ο δικηγόρος μπορεί να φέρει τις προσωπικές σας περιστάσεις ως ελαφρυντικά στην καταδίκη.

Συμπέρασμα

Το αμφίδρομο σύστημα του OM και του CBR είναι ένας ολοκληρωμένος τρόπος αντιμετώπισης τροχαίων παραβάσεων, χρησιμοποιώντας τόσο ποινικές κυρώσεις όσο και διοικητικά μέτρα. Ένας δικηγόρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων σας σε αδικήματα (τροχαίας). Από τη νομική εκπροσώπηση και την παρακολούθηση των διαδικασιών μέχρι τη διασφάλιση της δίκαιης δίκης σας, ένας έμπειρος δικηγόρος θα διασφαλίσει ότι τα συμφέροντά σας εκπροσωπούνται. Έχετε ερωτήσεις ή εμπλέκεστε σε ποινική υπόθεση; Οι δικηγόροι μας είναι έτοιμοι να σας βοηθήσουν και να προστατεύσουν τα δικαιώματά σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για νομικές συμβουλές και καθοδήγηση ειδικών. 

Law & More