Πότε απαιτείται δικηγόρος;

Πότε απαιτείται δικηγόρος;

Έχετε λάβει κλήση και πρέπει σύντομα να εμφανιστείτε στον δικαστή που θα αποφανθεί για την υπόθεσή σας ή μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε μια διαδικασία μόνοι σας. Πότε η επιλογή πρόσληψης δικηγόρου για να σας βοηθήσει στη νομική διαφωνία σας είναι επιλογή και πότε είναι υποχρεωτική η πρόσληψη δικηγόρου; Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση εξαρτάται από τον τύπο της διαφοράς που αντιμετωπίζετε.

Ποινικές διαδικασίες

Όταν πρόκειται για ποινικές διαδικασίες, η συμμετοχή δικηγόρου δεν είναι ποτέ υποχρεωτική. Στις ποινικές διαδικασίες, ο αντίπαλος δεν είναι συμπολίτης ή οργανισμός αλλά η Εισαγγελία. Αυτό το όργανο διασφαλίζει ότι εντοπίζονται και διώκονται ποινικά αδικήματα και συνεργάζεται στενά με την αστυνομία. Εάν κάποιος λάβει κλήση από την Εισαγγελία, θεωρείται ύποπτος και ο εισαγγελέας αποφάσισε να τον διώξει για διάπραξη ποινικού αδικήματος.

Παρόλο που δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή δικηγόρου σε ποινικές διαδικασίες, συνιστάται να το κάνετε. Εκτός από το γεγονός ότι οι δικηγόροι είναι εξειδικευμένοι και μπορούν να εκπροσωπήσουν καλύτερα τα ενδιαφέροντά σας, ορισμένα λάθη (τυπικά) γίνονται κατά τη φάση της έρευνας, για παράδειγμα, από την αστυνομία. Η αναγνώριση αυτών των, συχνά νομικά πληγών, σφαλμάτων απαιτεί την επαγγελματική γνώση που έχει ένας δικηγόρος και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σε σημαντική θετική επίδραση στην τελική ετυμηγορία, όπως η αθώωση. Ένας δικηγόρος μπορεί επίσης να είναι παρών κατά την ανάκριση σας (και την ανάκριση μαρτύρων) και έτσι να διασφαλίσει τα δικαιώματά σας.

Διοικητικές διαδικασίες

Η συμμετοχή δικηγόρου δεν είναι επίσης υποχρεωτική σε διαδικασίες εναντίον κυβερνητικών οργανισμών ή όταν υποβάλλετε ένσταση στο Κεντρικό Δικαστήριο Εφετών ή στη Διοικητική Διεύθυνση Δικαιοδοσίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ως πολίτης ή οργανισμός αντιτίθεστε στην κυβέρνηση, όπως η IND, οι φορολογικές αρχές, ο δήμος κ.λπ. σε θέματα που αφορούν το επίδομα, το επίδομα και την άδεια παραμονής σας.

Ωστόσο, η πρόσληψη δικηγόρου είναι μια σοφή επιλογή. Ένας δικηγόρος μπορεί να εκτιμήσει σωστά τις πιθανότητές σας επιτυχίας κατά την υποβολή ένστασης ή την έναρξη διαδικασίας και γνωρίζει ποια επιχειρήματα πρέπει να προβληθούν. Ένας δικηγόρος γνωρίζει επίσης τις τυπικές απαιτήσεις και τις προθεσμίες που ισχύουν στο διοικητικό δίκαιο και ως εκ τούτου μπορεί να διαχειριστεί σωστά τη διοικητική διαδικασία.

Πολιτικές διαδικασίες

Μια αστική υπόθεση περιλαμβάνει μια σύγκρουση μεταξύ ιδιωτών και/ή οργανισμών ιδιωτικού δικαίου. Η απάντηση στο ερώτημα εάν η συνδρομή δικηγόρου είναι υποχρεωτική είναι κάπως πιο περίπλοκη στις αστικές υποθέσεις.

Εάν η διαδικασία εκκρεμεί ενώπιον ενός υποδικαστικού δικαστηρίου, η κατοχή δικηγόρου δεν αποτελεί υποχρέωση. Το υποπεριορικό δικαστήριο είναι αρμόδιο για υποθέσεις με (εκτιμώμενη) αξίωση μικρότερη των 25,000 € και όλες τις περιπτώσεις απασχόλησης, ενοικιάσεις, μικρές ποινικές υποθέσεις και διαφορές σχετικά με καταναλωτική πίστη και αγορές καταναλωτών. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η διαδικασία είναι στο δικαστήριο ή στο εφετείο, γεγονός που καθιστά υποχρεωτική την ύπαρξη δικηγόρου.

Συνοπτικές διαδικασίες

Υπό ορισμένες συνθήκες, είναι δυνατόν σε αστική υπόθεση να ζητηθεί από το δικαστήριο γρήγορη (προσωρινή) απόφαση σε επείγουσα διαδικασία. Η διαδικασία έκτακτης ανάγκης είναι επίσης γνωστή ως συνοπτική διαδικασία. Μπορεί κανείς να σκεφτεί, για παράδειγμα, τις συνοπτικές διαδικασίες του «Viruswaarheid» σχετικά με την κατάργηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Εάν ξεκινήσετε συνοπτικές διαδικασίες μόνοι σας στο πολιτικό δικαστήριο, είναι υποχρεωτικό να έχετε δικηγόρο. Αυτό δεν συμβαίνει εάν η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει στο υποδιαίρεση δικαστήριο ή αν υπερασπιστείτε τον εαυτό σας σε συνοπτικές διαδικασίες εναντίον σας.

Αν και η συμμετοχή δικηγόρου δεν είναι πάντα υποχρεωτική, είναι συχνά σκόπιμη. Οι δικηγόροι γνωρίζουν συχνά όλες τις λεπτομέρειες του επαγγέλματος και πώς μπορούν να φέρουν καλύτερα την υπόθεσή σας σε μια επιτυχημένη κατάληξη. Ωστόσο, η συμμετοχή δικηγόρου δεν είναι χρήσιμη μόνο εάν πρέπει ή θέλετε να πάτε στο δικαστήριο. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, μια ειδοποίηση ένστασης κατά κρατικής υπηρεσίας ή πρόστιμο, μια ειδοποίηση αθέτησης λόγω μη επίδοσης ή υπεράσπισης όταν κινδυνεύετε να απολυθείτε. Δεδομένων των νομικών γνώσεων και δεξιοτήτων του, η συμμετοχή ενός δικηγόρου σας προσφέρει τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Πιστεύετε ότι χρειάζεστε συμβουλές ειδικών ή νομική βοήθεια από εξειδικευμένο δικηγόρο μετά την ανάγνωση του άρθρου; Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε Law & More. Law & MoreΟι δικηγόροι είναι ειδικοί στους προαναφερθέντες τομείς του δικαίου και είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Law & More