Η Google επέβαλε πρόστιμο ύψους 2,42 δισ. ΕΕ από την ΕΕ

Αυτή είναι μόνο η αρχή, ενδέχεται να επιβληθούν άλλες δύο ποινές

Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Google πρέπει να καταβάλει πρόστιμο 2,42 δισεκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι η Google ευνόησε τα δικά της προϊόντα Αγορών Google στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης Google σε βάρος άλλων παρόχων αγαθών. Οι σύνδεσμοι προς τα προϊόντα Αγορών Google ήταν και βρίσκονται στην κορυφή της σελίδας αποτελεσμάτων αναζήτησης, ενώ οι θέσεις των ανταγωνιστικών υπηρεσιών, όπως καθορίζονται από τους αλγόριθμους αναζήτησης της Google, εμφανίζονται μόνο σε χαμηλότερες θέσεις.

Εντός 90 ημερών, η Google θα πρέπει να αλλάξει το σύστημα κατάταξης αλγορίθμων αναζήτησης. Διαφορετικά, θα επιβληθεί ποινή έως και 5% της μέσης ημερήσιας παγκόσμιας πώλησης της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google.

Η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager είπε ότι αυτό που έκανε η Google ήταν παράνομο σύμφωνα με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ. Με αυτήν την απόφαση, δημιουργήθηκε ένα προηγούμενο για μελλοντικές έρευνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά δύο ακόμη περιπτώσεις στις οποίες η Google φέρεται να παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού στην ελεύθερη αγορά: το λειτουργικό σύστημα Android και το AdSense.

Διαβάστε περισσότερα: https://rechtennieuws.nl/54679/commissie-legt-google-geldboete-op-242-miljard-eur-misbruik-machtspositie-als-zoekmachine-eigen-prijsvergelijkingsdienst-illegaal-bevoordelen/

Law & More