Διαζύγιο σε 10 βήματα

Διαζύγιο σε 10 βήματα

Είναι δύσκολο να αποφασίσουμε αν θα κάνεις διαζύγιο. Μόλις αποφασίσετε ότι αυτή είναι η μόνη λύση, η διαδικασία ξεκινά πραγματικά. Πολλά πράγματα πρέπει να τακτοποιηθούν και θα είναι επίσης μια συναισθηματικά δύσκολη περίοδος. Για να σας βοηθήσουμε στο δρόμο σας, θα δώσουμε μια επισκόπηση όλων των μέτρων που πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου.

Διαζύγιο σε 10 βήματα

Βήμα 1: Κοινοποίηση διαζυγίου

Είναι σημαντικό να πείτε πρώτα στον σύντροφό σας ότι θέλετε διαζύγιο. Αυτή η ειδοποίηση ονομάζεται επίσης γνωστοποίηση διαζυγίου. Είναι συνετό να δώσετε αυτήν την ειδοποίηση στον σύντροφό σας προσωπικά. Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι, είναι καλό να μιλάμε για το ένα με το άλλο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εξηγήσετε γιατί πήρατε αυτήν την απόφαση. Προσπαθήστε να μην κατηγορείτε ο ένας τον άλλον. Είναι και παραμένει μια δύσκολη απόφαση και για τους δύο. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να διατηρήσετε καλή επικοινωνία. Επιπλέον, είναι καλό να αποφεύγετε τις εντάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αποτρέψετε το διαζύγιό σας από το διαζύγιο μάχης.

Εάν μπορείτε να επικοινωνείτε καλά μεταξύ σας, μπορείτε επίσης να διαζευστείτε μαζί. Είναι σημαντικό να προσλάβετε έναν δικηγόρο για να σας καθοδηγήσει σε αυτήν την περίοδο. Εάν η επικοινωνία με τον σύντροφό σας είναι καλή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν δικηγόρο μαζί. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, κάθε διάδικος θα πρέπει να προσλάβει το δικό του δικηγόρο.

Βήμα 2: Κλήση σε δικηγόρο / διαμεσολαβητή

Ο δικαστής προβαίνει σε διαζύγιο και μόνο οι δικηγόροι μπορούν να υποβάλουν αίτηση διαζυγίου στο δικαστήριο. Το αν πρέπει να επιλέξετε δικηγόρο ή μεσολαβητή εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να χωρίσετε. Στη διαμεσολάβηση, επιλέγετε να συνοδεύεστε από έναν δικηγόρο / διαμεσολαβητή. Εάν εσείς και ο σύντροφός σας χρησιμοποιείτε τον δικό σας δικηγόρο, θα είστε σε αντίθετη πλευρά της διαδικασίας. Σε αυτήν την περίπτωση, η διαδικασία θα διαρκέσει επίσης περισσότερο και θα επιβαρυνθεί περισσότερο.

Βήμα 3: Σημαντικά δεδομένα και έγγραφα

Για διαζύγιο, είναι σημαντικές ορισμένες προσωπικές πληροφορίες για εσάς, τον σύντροφό σας και τα παιδιά σας. Για παράδειγμα, ένα πιστοποιητικό γάμου, πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών, αποσπάσματα BRP από τον δήμο, αποσπάσματα από το μητρώο νόμιμης επιμέλειας και τυχόν προγεννητικές συμφωνίες. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά προσωπικά στοιχεία και έγγραφα που απαιτούνται για την έναρξη διαδικασίας διαζυγίου. Εάν στην συγκεκριμένη περίπτωσή σας χρειάζονται περισσότερα έγγραφα ή πληροφορίες, ο δικηγόρος σας θα σας ενημερώσει.

Βήμα 4: Περιουσιακά στοιχεία και χρεώσεις

Είναι σημαντικό να χαρτογραφήσετε όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα χρέη σας και του συντρόφου σας κατά τη διάρκεια του διαζυγίου και να συλλέξετε τα δικαιολογητικά. Για παράδειγμα, μπορείτε να σκεφτείτε την πράξη τίτλου του σπιτιού σας και τη συμβολαιογραφική πράξη υποθήκης. Τα ακόλουθα οικονομικά έγγραφα μπορεί επίσης να είναι σημαντικά: ασφαλιστήρια κεφάλαια, συμβόλαια προσόδων, επενδύσεις, τραπεζικές καταστάσεις (από ταμιευτήρια και τραπεζικούς λογαριασμούς) και δηλώσεις φόρου εισοδήματος από τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, πρέπει να καταρτιστεί ένας κατάλογος των επιπτώσεων στα νοικοκυριά, όπου θα αναφέρετε ποιος θα λάβει τι.

Βήμα 5: Υποστήριξη παιδιών / Υποστήριξη συνεργατών

Ανάλογα με την οικονομική σας κατάσταση, θα πρέπει να πληρωθεί και η υποστήριξη για παιδιά ή συζύγους. Για να προσδιοριστεί αυτό, πρέπει να επανεξεταστούν τα δεδομένα εισοδήματος και τα πάγια έξοδα και των δύο μερών. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο δικηγόρος / διαμεσολαβητής σας μπορεί να κάνει υπολογισμό διατροφής.

Βήμα 6: Σύνταξη

Ένα διαζύγιο μπορεί επίσης να έχει συνέπειες για τη σύνταξή σας. Για να μπορέσετε να το προσδιορίσετε αυτό, απαιτούνται έγγραφα που να δείχνουν όλα τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχετε συγκεντρώσει εσείς και ο σύντροφός σας. Στη συνέχεια, εσείς και ο (πρώην) σύντροφός σας μπορείτε να κάνετε ρυθμίσεις σχετικά με την κατανομή της σύνταξης. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ της νόμιμης εξίσωσης ή της μεθόδου μετατροπής. Το συνταξιοδοτικό σας ταμείο μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τη σωστή επιλογή.

Βήμα 7: Σχέδιο γονικής μέριμνας

Εάν εσείς και ο (πρώην) σύντροφός σας έχετε επίσης παιδιά, είστε υποχρεωμένοι να συντάξετε μαζί ένα πρόγραμμα γονικής μέριμνας. Αυτό το πρόγραμμα γονικής μέριμνας υποβάλλεται στο δικαστήριο μαζί με το αίτημα διαζυγίου. Σε αυτό το σχέδιο θα καθορίσετε συμφωνίες μαζί για:

  • Ο τρόπος με τον οποίο διαιρείτε τις εργασίες φροντίδας και γονικής μέριμνας.
  • τον τρόπο που ενημερώνετε και συμβουλεύεστε ο ένας τον άλλον για σημαντικά γεγονότα για τα παιδιά και για τα περιουσιακά στοιχεία των ανηλίκων παιδιών
  • το κόστος της φροντίδας και της ανατροφής των ανηλίκων παιδιών.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να συμμετέχουν επίσης στην εκπόνηση του προγράμματος γονικής μέριμνας. Ο δικηγόρος σας μπορεί ενδεχομένως να καταρτίσει ένα πρόγραμμα γονικής μέριμνας για εσάς μαζί σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το πρόγραμμα γονικής μέριμνας πληροί όλες τις απαιτήσεις του δικαστηρίου.

Βήμα 8: Υποβολή αναφοράς

Όταν έχουν γίνει όλες οι συμφωνίες, ο από κοινού δικηγόρος σας ή ο δικηγόρος του συνεργάτη σας θα προετοιμάσει μια αίτηση για διαζύγιο και θα την υποβάλει στο δικαστήριο. Σε μονομερές διαζύγιο, στο άλλο μέρος θα δοθεί προθεσμία για να υποβάλει την υπόθεσή τους και στη συνέχεια θα προγραμματιστεί δικαστική ακρόαση. Εάν έχετε επιλέξει από κοινού διαζύγιο, ο δικηγόρος σας θα υποβάλει την αναφορά και, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν απαιτείται δικαστική σύνοδος.

Βήμα 9: Προφορική διαδικασία

Κατά τη διάρκεια της προφορικής διαδικασίας, οι διάδικοι πρέπει να εμφανίζονται μαζί με τον δικηγόρο τους. Κατά την προφορική ακρόαση, τα μέρη έχουν την ευκαιρία να πουν την ιστορία τους. Ο δικαστής θα έχει επίσης την ευκαιρία να υποβάλει ερωτήσεις. Εάν ο δικαστής είναι της γνώμης ότι έχει αρκετές πληροφορίες, θα τερματίσει την ακρόαση και θα δηλώσει σε ποια προθεσμία θα αποφανθεί.

Βήμα 10: Η απόφαση διαζυγίου

Μόλις ο δικαστής εκδώσει την απόφαση διαζυγίου, μπορείτε να ασκήσετε έφεση εντός 3 μηνών από την απόφαση εάν διαφωνείτε με την απόφαση. Μετά από τρεις μήνες η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη και το διαζύγιο μπορεί να εγγραφεί στο αστικό μητρώο. Μόνο τότε είναι το τελικό διαζύγιο. Εάν δεν θέλετε να περιμένετε την περίοδο των τριών μηνών, εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να υπογράψετε μια πράξη συγκατάθεσης που θα συντάξει ο δικηγόρος σας. Αυτό το έγγραφο δηλώνει ότι συμφωνείτε με την απόφαση διαζυγίου και ότι δεν θα προσφύγετε. Στη συνέχεια, δεν χρειάζεται να περιμένετε για την περίοδο των τριών μηνών και μπορείτε να καταχωρίσετε αμέσως το διάταγμα διαζυγίου στο Μητρώο Αστικών Μητρώων.

Χρειάζεστε βοήθεια με το διαζύγιό σας ή έχετε απορίες σχετικά με τη διαδικασία διαζυγίου; Στη συνέχεια, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο δικηγόροι οικογενειακού δικαίου at Law & More. Στο Law & More, καταλαβαίνουμε ότι το διαζύγιο και τα επακόλουθα γεγονότα μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή σας. Γι 'αυτό ακολουθούμε μια προσωπική προσέγγιση. Οι δικηγόροι μας μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν σε οποιαδήποτε διαδικασία. Οι δικηγόροι στο Law & More είναι ειδικοί στον τομέα του προσωπικού και του οικογενειακού δικαίου και θα χαρούν να σας καθοδηγήσουν, πιθανώς μαζί με τον σύντροφό σας, στη διαδικασία διαζυγίου.

Law & More