Θέλω να αρπάξω! Εικόνα

Θέλω να αρπάξω!

Έχετε κάνει μια μεγάλη παράδοση σε έναν από τους πελάτες σας, αλλά ο αγοραστής δεν πληρώνει το οφειλόμενο ποσό. Τι μπορείς να κάνεις? Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να κάνετε κατάσχεση των αγαθών του αγοραστή. Ωστόσο, αυτό υπόκειται σε ορισμένες προϋποθέσεις. Επιπλέον, υπάρχουν διάφοροι τύποι κρίσεων. Σε αυτό το blog, θα διαβάσετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το γαρνίρισμα των οφειλετών σας.

Προληπτική εναντίον εκτελεστικής προσκόλλησης

Μπορούμε να διακρίνουμε δύο είδη κατάσχεσης, την προληπτική και την εκτελεστική. Σε περίπτωση κατάσχεσης προκαταβολής, ο πιστωτής μπορεί να κατασχέσει προσωρινά τα εμπορεύματα για να βεβαιωθεί ότι ο οφειλέτης θα έχει ακόμα αρκετά χρήματα για να πληρώσει το χρέος του αργότερα. Μετά την επιβολή της συντηρητικής κατάσχεσης, ο πιστωτής πρέπει να ασκήσει αγωγή, ώστε το δικαστήριο να αποφανθεί για τη σύγκρουση βάσει της οποίας έχει γίνει ο δεσμοφύλακας. Οι διαδικασίες αυτές ονομάζονται επίσης διαδικασία επί της ουσίας. Με απλά λόγια, ο πιστωτής θέτει υπό κράτηση τα αγαθά του οφειλέτη μέχρις ότου ο δικαστής αποφασίσει επί της ουσίας. Επομένως, τα αγαθά δεν μπορούν να πωληθούν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Σε εκτελεστικό κατάσχετο, από την άλλη πλευρά, τα εμπορεύματα κατασχέθηκαν για την πώλησή τους. Τα έσοδα από την πώληση χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για την εξόφληση του χρέους.

Προληπτική κρίση

Και οι δύο μορφές κατάσχεσης δεν επιτρέπονται ακριβώς έτσι. Για να κάνετε μια κατάσχεση προκαταλήψεων, πρέπει να λάβετε άδεια από τον δικαστή προσωρινής διαταγής. Για το σκοπό αυτό, ο δικηγόρος σας πρέπει να υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο. Αυτή η αίτηση πρέπει επίσης να αναφέρει γιατί θέλετε να κάνετε μια επισύναψη προκατάληψης. Πρέπει να υπάρχει φόβος υπεξαίρεσης. Μόλις το δικαστήριο χορηγήσει την άδειά του, τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη μπορούν να δεσμευτούν. Εδώ είναι σημαντικό να μην επιτρέπεται στον πιστωτή να κατάσχει τα εμπορεύματα ανεξάρτητα, αλλά αυτό να γίνεται μέσω δικαστικού επιμελητή. Μετά από αυτό, ο πιστωτής έχει δεκατέσσερις ημέρες για να ξεκινήσει τη διαδικασία επί της ουσίας. Το πλεονέκτημα της κατάσχεσης με προκαταβολή είναι ότι ο πιστωτής δεν χρειάζεται να φοβάται ότι, εάν το χρέος εκδικαστεί επί της ουσίας ενώπιον του δικαστηρίου, ο οφειλέτης δεν θα έχει χρήματα για να πληρώσει το χρέος.

Εκτελεστική κατάσχεση

Σε περίπτωση κατάσχεσης για αναγκαστική εκτέλεση απαιτείται εκτελεστικός τίτλος. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει εντολή ή απόφαση του δικαστηρίου. Για εκτελεστό διάταγμα, είναι επομένως συχνά απαραίτητο η διαδικασία στο δικαστήριο να έχει ήδη διεξαχθεί. Εάν έχετε τον εκτελεστό τίτλο, μπορείτε να ζητήσετε από τον δικαστικό επιμελητή να τον επιδώσει. Με αυτόν τον τρόπο, ο δικαστικός επιμελητής θα επισκεφθεί τον οφειλέτη και θα δώσει εντολή να εξοφληθεί η οφειλή εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος (για παράδειγμα, εντός δύο ημερών). Εάν ο οφειλέτης δεν πληρώσει εντός αυτής της προθεσμίας, ο δικαστικός επιμελητής μπορεί να προβεί σε κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη. Ο δικαστικός επιμελητής μπορεί στη συνέχεια να πουλήσει αυτά τα αγαθά σε δημοπρασία αναγκαστικής εκτέλεσης, μετά την οποία τα έσοδα πηγαίνουν στον πιστωτή. Μπορεί να επισυναφθεί και ο τραπεζικός λογαριασμός του οφειλέτη. Φυσικά, δεν χρειάζεται να γίνει πλειστηριασμός σε αυτή την περίπτωση, αλλά τα χρήματα μπορούν να μεταφερθούν απευθείας στον πιστωτή με τη συγκατάθεση του δικαστικού επιμελητή.

Law & More