Απόκτηση ολλανδικής υπηκοότητας

Απόκτηση ολλανδικής υπηκοότητας

Θέλετε να έρθετε στην Ολλανδία για να εργαστείτε, να σπουδάσετε ή να μείνετε με την οικογένεια/το σύντροφό σας; Άδεια διαμονής μπορεί να εκδοθεί εάν έχετε νόμιμο σκοπό διαμονής. Η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Πολιτογράφησης (IND) εκδίδει άδειες παραμονής τόσο για προσωρινή όσο και για μόνιμη διαμονή ανάλογα με την κατάστασή σας.

Μετά από συνεχή νόμιμη διαμονή στην Ολλανδία τουλάχιστον πέντε ετών, είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για άδεια μόνιμης διαμονής. Εάν πληρούνται ορισμένες πρόσθετες αυστηρές προϋποθέσεις, είναι ακόμη δυνατό να υποβάλετε αίτηση για ολλανδική ιθαγένεια μέσω πολιτογράφησης. Η πολιτογράφηση είναι μια πολύπλοκη και δαπανηρή διαδικασία αίτησης που υποβάλλεται στον δήμο. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από ένα έτος έως και δύο χρόνια. Σε αυτό το blog, θα συζητήσω ποιες προϋποθέσεις, μεταξύ άλλων, πρέπει να πληροίτε για να κάνετε αίτηση για πολιτογράφηση.

Δεδομένης της περίπλοκης φύσης της διαδικασίας, συνιστάται να προσλάβετε έναν δικηγόρο που μπορεί να σας καθοδηγήσει στη διαδικασία και να επικεντρωθεί στη συγκεκριμένη και ατομική σας κατάσταση. Εξάλλου, δεν θα λάβετε πίσω το υψηλό τέλος αίτησης σε περίπτωση αρνητικής απόφασης.

Πολιτογράφηση

Όροι

Η πολιτογράφηση απαιτεί να είστε 18 ετών και άνω και να ζείτε συνεχώς στην Ολλανδία για 5 ή περισσότερα χρόνια με έγκυρη άδεια διαμονής. Τη στιγμή που υποβάλλετε αίτηση για πολιτογράφηση, είναι σημαντικό να έχετε μία από τις άδειες διαμονής που αναφέρονται παρακάτω:

  • Άδεια διαμονής άσυλο αορίστου ή κανονικής αορίστου χρόνου.
  • Άδεια παραμονής επί μακρόν διαμένοντος της ΕΕ·
  • Άδεια διαμονής ορισμένου χρόνου με μη προσωρινό σκοπό διαμονής.
  • Έγγραφο διαμονής ως μέλος της οικογένειας πολίτη της Ένωσης·
  • Ιθαγένεια χώρας της ΕΕ, του ΕΟΧ ή της Ελβετίας· ή
  • Έγγραφο διαμονής Άρθρο 50 Συμφωνία Αποχώρησης Brexit (Συμφωνία Αποχώρησης TEU) για πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και τα μέλη των οικογενειών τους.

Για ένα θετικό αποτέλεσμα, είναι επίσης σημαντικό να μην θέτετε σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή την εθνική ασφάλεια της Ολλανδίας. Τέλος, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να αποποιηθείτε την τρέχουσα υπηκοότητά σας, εάν είναι δυνατόν, εκτός εάν μπορείτε να επικαλεστείτε λόγο εξαίρεσης.

Επιπλέον, αν και υπάρχει προϋπόθεση ηλικίας, είναι δυνατό τα παιδιά σας να πολιτογραφηθούν μαζί σας υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

Για να υποβάλετε αίτηση για ολλανδική ιθαγένεια, πρέπει –εκτός από έγκυρη άδεια διαμονής ή άλλο αποδεικτικό νόμιμης διαμονής– να έχετε έγκυρο πιστοποιητικό ταυτότητας, όπως διαβατήριο. Πρέπει επίσης να προσκομιστεί πιστοποιητικό γέννησης από τη χώρα προέλευσης. Απαιτείται επίσης η προσκόμιση διπλώματος ένταξης, άλλου αποδεικτικού ένταξης ή απόδειξης (μερικής) εξαίρεσης ή απαλλαγής από την απαίτηση ένταξης.

Ο δήμος θα χρησιμοποιήσει το Basisregistratie Personen (BRP) για να ελέγξει πόσο καιρό έχετε πραγματικά ζήσει στην Ολλανδία.

Αίτημα

Θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση πολιτογράφησης στο δήμο. Θα πρέπει να είστε έτοιμοι να αποποιηθείτε την τρέχουσα υπηκοότητά σας, εάν είναι δυνατόν – σε περίπτωση θετικής απόφασης.

Το IND έχει 12 μήνες για να αποφασίσει σχετικά με την αίτησή σας. Η επιστολή από το IND θα αναφέρει την περίοδο εντός της οποίας θα λάβουν απόφαση για την αίτησή σας. Η περίοδος λήψης απόφασης ξεκινά όταν έχετε πληρώσει το τέλος αίτησης. Μετά τη λήψη θετικής απόφασης, πρέπει να ληφθούν επακόλουθα βήματα για να ληφθεί πραγματικά η ολλανδική ιθαγένεια. Εάν η απόφαση είναι αρνητική, μπορείτε να αντιταχθείτε στην απόφαση εντός 6 εβδομάδων.

Διαδικασία επιλογής

Είναι δυνατό να αποκτήσετε την ολλανδική υπηκοότητα με τον ευκολότερο και ταχύτερο τρόπο, δηλαδή προαιρετικά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό, ανατρέξτε στο ιστολόγιό μας σχετικά με τη διαδικασία επιλογής.

Επικοινωνία

Έχετε ερωτήσεις σχετικά με το μεταναστευτικό δίκαιο ή θα θέλατε να σας βοηθήσουμε περαιτέρω με την αίτηση πολιτογράφησης σας; Στη συνέχεια, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Aylin Selamet, δικηγόρο στο Law & More at aylin.selamet@lawandmore.nl ή Ruby van Kersbergen, δικηγόρος στο Law & More at ruby.van.kersbergen@lawandmore.nl ή καλέστε μας στο +31 (0)40-3690680.

Law & More