Γονικό σχέδιο σε περίπτωση διαζυγίου

Γονικό σχέδιο σε περίπτωση διαζυγίου

Εάν έχετε ανήλικα παιδιά και χωρίσετε, πρέπει να γίνουν συμφωνίες για τα παιδιά. Οι αμοιβαίες συμφωνίες θα καθοριστούν γραπτώς σε συμφωνία. Αυτή η συμφωνία είναι γνωστή ως πρόγραμμα γονικής μέριμνας. Το πρόγραμμα γονικής μέριμνας είναι μια εξαιρετική βάση για ένα καλό διαζύγιο.

Είναι υποχρεωτικό το πρόγραμμα γονικής μέριμνας;

Ο νόμος ορίζει ότι ένα πρόγραμμα γονικής μέριμνας είναι υποχρεωτικό για παντρεμένους γονείς που διαζευγνύονται. Ένα σχέδιο γονικής μέριμνας πρέπει επίσης να καταρτιστεί όταν οι εγγεγραμμένοι γονείς διαλύσουν την εγγεγραμμένη σχέση τους. Οι γονείς που δεν είναι παντρεμένοι ή εγγεγραμμένοι σύντροφοι, αλλά που ασκούν τη γονική εξουσία μαζί, αναμένεται επίσης να κάνουν ένα σχέδιο γονικής μέριμνας.

Τι λέει το σχέδιο γονικής μέριμνας;

Ο νόμος ορίζει ότι το πρόγραμμα γονικής μέριμνας πρέπει τουλάχιστον να περιλαμβάνει συμφωνίες σχετικά με:

  • πώς συμμετείχατε τα παιδιά στην κατάρτιση του σχεδίου γονικής μέριμνας ·
  • πώς διαιρείτε τη φροντίδα και την ανατροφή (κανονισμός περίθαλψης) ή πώς αντιμετωπίζετε τα παιδιά (κανονισμός πρόσβασης) ·
  • πώς και πόσο συχνά δίνετε ο ένας στον άλλο πληροφορίες για το παιδί σας.
  • πώς λαμβάνετε αποφάσεις μαζί για σημαντικά θέματα, όπως η επιλογή σχολείου ·
  • το κόστος της φροντίδας και της ανατροφής (υποστήριξη παιδιών).

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να συμπεριλάβετε άλλες συμφωνίες στο πρόγραμμα γονικής μέριμνας. Για παράδειγμα, αυτό που εσείς, ως γονείς, θεωρείτε σημαντικό για την ανατροφή σας, ορισμένους κανόνες (ύπνος, εργασία στο σπίτι) ή απόψεις σχετικά με την τιμωρία. Μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε κάτι σχετικά με την επαφή και με τις δύο οικογένειες στο πρόγραμμα γονικών σχέσεων. Έτσι μπορείτε να το συμπεριλάβετε οικειοθελώς στο πρόγραμμα γονικής μέριμνας.

Κατάρτιση προγράμματος γονικής μέριμνας

Είναι φυσικά ωραίο αν μπορείτε να συνάψετε καλές συμφωνίες με τον άλλο γονέα. Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε να καλέσετε έναν διαμεσολαβητή ή έναν οικογενειακό δικηγόρο στο Law & More. Με τη βοήθεια του Law & More διαμεσολαβητές μπορείτε να συζητήσετε το περιεχόμενο του προγράμματος γονικής μέριμνας υπό επαγγελματική και εξειδικευμένη καθοδήγηση. Εάν η διαμεσολάβηση δεν προσφέρει λύση, οι εξειδικευμένοι δικηγόροι οικογενειακού δικαίου είναι επίσης στη διάθεσή σας. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτείτε με τον άλλο σύντροφο προκειμένου να συνάψετε συμφωνίες για τα παιδιά.

Τι θα συμβεί στο πρόγραμμα γονικής μέριμνας;

Το δικαστήριο μπορεί να εκδικάσει το διαζύγιό σας ή να διαλύσει την εγγεγραμμένη συνεργασία σας. Οι δικηγόροι του οικογενειακού δικαίου της Law & More θα σας στείλει το αρχικό σχέδιο γονικής μέριμνας στο δικαστήριο για εσάς. Στη συνέχεια, το δικαστήριο επισυνάπτει το σχέδιο γονικής μέριμνας στο διάταγμα διαζυγίου. Ως αποτέλεσμα, το σχέδιο γονικής μέριμνας αποτελεί μέρος της απόφασης του δικαστηρίου. Επομένως, και οι δύο γονείς υποχρεούνται να τηρούν τις συμφωνίες του προγράμματος γονικής μέριμνας.

Δεν είναι δυνατό να καταρτίσετε ένα σχέδιο γονικής μέριμνας;

Συχνά οι γονείς δεν καταλήγουν σε πλήρη συμφωνία σχετικά με το περιεχόμενο του προγράμματος γονικής μέριμνας. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν μπορούν επίσης να συμμορφωθούν με τη νομική απαίτηση διαζυγίου. Υπάρχει μια εξαίρεση για τέτοιες περιπτώσεις. Οι γονείς που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν καταβάλει αρκετές προσπάθειες για να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά απέτυχαν να το πράξουν, μπορούν να το δηλώσουν στα έγγραφα στο δικαστήριο. Το δικαστήριο μπορεί στη συνέχεια να εκδώσει το διαζύγιο και να αποφασίσει μόνος του για τα σημεία στα οποία οι γονείς δεν συμφωνούν.

Θέλετε διαζύγιο και χρειάζεστε βοήθεια για την κατάρτιση ενός προγράμματος γονικής μέριμνας; Τότε Law & More είναι το σωστό μέρος για εσάς. Οι εξειδικευμένοι δικηγόροι οικογενειακού δικαίου της Law & More μπορεί να σας βοηθήσει και να σας καθοδηγήσει με το διαζύγιο σας και να καταρτίσετε ένα πρόγραμμα γονικής μέριμνας.

Law & More