Προληπτική επιμέλεια: πότε επιτρέπεται;

Προληπτική επιμέλεια: πότε επιτρέπεται;

Σας κράτησε η αστυνομία για μέρες και τώρα αναρωτιέστε εάν αυτό γίνεται αυστηρά από το βιβλίο; Για παράδειγμα, επειδή αμφιβάλλετε για τη νομιμότητα των λόγων τους για κάτι τέτοιο ή επειδή πιστεύετε ότι η διάρκεια ήταν πολύ μεγάλη. Είναι πολύ φυσιολογικό να έχετε ερωτήσεις σχετικά με αυτό ή τους φίλους και την οικογένειά σας. Παρακάτω σας ενημερώνουμε πότε οι δικαστικές αρχές μπορούν να αποφασίσουν να κρατήσουν έναν ύποπτο, από τη σύλληψη έως τη φυλάκιση και ποιες πιθανές προθεσμίες ισχύουν.

Προληπτική επιμέλεια: πότε επιτρέπεται;

Σύλληψη και ανάκριση

Εάν συλληφθείτε, αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει / υπάρχει υποψία ποινικού αδικήματος. Σε περίπτωση υποψίας, ένας ύποπτος μεταφέρεται στο αστυνομικό τμήμα το συντομότερο δυνατό. Μόλις φτάσει εκεί, κρατείται για ανάκριση. Επιτρέπεται μέγιστη διάρκεια 9 ωρών. Αυτή είναι μια απόφαση που ο (βοηθός) αξιωματικός μπορεί να λάβει ο ίδιος και δεν χρειάζεται άδεια από δικαστή.

Πριν νομίζετε ότι υπάρχει μεγαλύτερη σύλληψη από ό, τι επιτρέπεται: η ώρα μεταξύ 12.00:09 π.μ. και 00:XNUMX π.μ. δεν μετράει προς τις εννέα ώρες. Εάν, για παράδειγμα, ένας ύποπτος κρατηθεί για ανάκριση στις 11:00 μ.μ., θα παρέλθει μία ώρα μεταξύ 11.00:12 μ.μ. και 00:09 π.μ. και η περίοδος δεν θα ξεκινήσει ξανά έως τις 00:5 π.μ. την επόμενη μέρα. Η περίοδος των εννέα ωρών τελειώνει την επόμενη μέρα στις 00:XNUMX μ.μ.

Κατά τη διάρκεια της κράτησης για ανάκριση, ο αξιωματικός πρέπει να επιλέξει: μπορεί να αποφασίσει ότι ο ύποπτος μπορεί να πάει σπίτι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί επίσης να αποφασίσει ότι ο ύποπτος πρέπει να παραδοθεί υπό κράτηση.

περιορισμοί

Εάν δεν σας επιτρεπόταν να έχετε επαφή με κανέναν άλλο από τον δικηγόρο σας όταν συνελήφθητε, αυτό έχει να κάνει με την εξουσία του εισαγγελέα να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα. Ο εισαγγελέας μπορεί να το κάνει από τη στιγμή που ο ύποπτος συλλαμβάνεται εάν αυτό είναι προς το συμφέρον της έρευνας. Ο δικηγόρος του υπόπτου δεσμεύεται επίσης από αυτό. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο δικηγόρος καλείται από τους συγγενείς του ύποπτου, για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται να προβεί σε ανακοινώσεις μέχρι τη στιγμή της άρσης των περιορισμών. Ο δικηγόρος μπορεί να προσπαθήσει να επιτύχει το τελευταίο υποβάλλοντας ανακοίνωση ένστασης κατά των περιορισμών. Συνήθως, αυτή η ένσταση αντιμετωπίζεται εντός μίας εβδομάδας.

Προσωρινή κράτηση

Η προληπτική επιμέλεια είναι η φάση της προληπτικής κράτησης από τη στιγμή της προφυλάκισης έως την επιμέλεια του ανακριτή. Αυτό σημαίνει ότι ένας ύποπτος κρατείται εν αναμονή της ποινικής διαδικασίας. Έχετε παραμείνει υπό κράτηση; Αυτό δεν επιτρέπεται σε όλους! Αυτό επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση αδικημάτων που αναφέρονται ρητά στο νόμο, εάν υπάρχει σοβαρή υποψία εμπλοκής σε ποινικό αδίκημα και υπάρχουν επίσης καλοί λόγοι για να διατηρηθεί κάποιος σε προληπτική κράτηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η προληπτική επιμέλεια ρυθμίζεται από το νόμο στα άρθρα 63 και επόμενα. Ακριβώς πόσα αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να υπάρχουν για αυτήν τη σοβαρή υποψία δεν εξηγούνται περαιτέρω στο νόμο ή στη νομολογία. Δεν απαιτείται νομική και πειστική απόδειξη σε καμία περίπτωση. Πρέπει να υπάρχει υψηλός βαθμός πιθανότητας ότι ο ύποπτος εμπλέκεται σε αδίκημα.

Επιμέλεια

Η προληπτική επιμέλεια ξεκινά με την κράτηση υπό κράτηση. Αυτό σημαίνει ότι ο ύποπτος μπορεί να κρατηθεί για τρεις ημέρες το πολύ. Είναι ένας ανώτατος όρος, επομένως δεν σημαίνει ότι ένας ύποπτος θα είναι πάντα μακριά από το σπίτι για τρεις ημέρες μετά την κράτηση. Η απόφαση για την κράτηση του υπόπτου υπό κράτηση λαμβάνεται επίσης από τον (αναπληρωτή) εισαγγελέα και δεν απαιτεί άδεια από δικαστή.

Ένας ύποπτος δεν μπορεί να παραμείνει υπό κράτηση για όλες τις υποψίες. Υπάρχουν τρεις δυνατότητες στο νόμο:

  1. Η προληπτική επιμέλεια είναι δυνατή σε περίπτωση υποψίας ποινικού αδικήματος που τιμωρείται με μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και άνω.
  2. Η κράτηση σε προφυλάκιση είναι δυνατή σε περίπτωση πολλών συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων όπως απειλή (285, παράγραφος 1 του Ποινικού Κώδικα), υπεξαίρεση (321 του Ποινικού Κώδικα), διαπραγμάτευση ένοχων ενστάσεων (417bis του Ποινικού Κώδικα), θάνατος ή σοβαρή σωματική βλάβη σε περίπτωση οδήγησης υπό την επήρεια (175, παράγραφος 2 του Ποινικού Κώδικα) κ.λπ.
  3. Η προσωρινή κράτηση είναι δυνατή εάν ο ύποπτος δεν έχει σταθερό τόπο διαμονής στις Κάτω Χώρες και μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης για το αδίκημα για το οποίο υποπτεύεται ότι διέπραξε.

Πρέπει επίσης να υπάρχουν λόγοι για την κράτηση κάποιου για περισσότερο. Η προσωρινή κράτηση μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εάν υπάρχει ένας ή περισσότεροι από τους λόγους που αναφέρονται στο τμήμα 67α του ολλανδικού κώδικα ποινικής δικονομίας, όπως:

  • σοβαρός κίνδυνος πτήσης,
  • αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως 12 ετών,
  • κίνδυνος επανεισφοράς σε αδίκημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα 6 έτη, ή
  • προηγούμενη καταδίκη πριν από λιγότερο από 5 χρόνια για συγκεκριμένα αδικήματα όπως επίθεση, υπεξαίρεση κ.λπ.

Εάν υπάρχει πιθανότητα η απελευθέρωση του υπόπτου να απογοητεύσει ή να εμποδίσει την αστυνομική έρευνα, πιθανότατα θα γίνει η επιλογή για να κρατηθεί ο ύποπτος σε προληπτική κράτηση.

Όταν περάσουν οι τρεις μέρες, ο αξιωματικός έχει πολλές επιλογές. Πρώτα απ 'όλα, μπορεί να στείλει τον ύποπτο στο σπίτι. Εάν η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ο αξιωματικός μπορεί να αποφασίσει μία φορά να παρατείνει την περίοδο κράτησης το πολύ τρεις φορές 24 ώρες. Στην πράξη, αυτή η απόφαση δεν έχει ληφθεί ποτέ. Εάν ο αξιωματικός πιστεύει ότι η έρευνα είναι αρκετά σαφής, μπορεί να ζητήσει από τον ανακριτή να τοποθετήσει τον ύποπτο σε κράτηση.

Κράτηση

Ο αξιωματικός διασφαλίζει ότι ένα αντίγραφο του φακέλου φθάνει στον ανακριτή και στον δικηγόρο και ζητά από τον ανακριτή να θέσει τον ύποπτο σε κράτηση για δεκατέσσερις ημέρες. Ο ύποπτος μεταφέρεται από το αστυνομικό τμήμα στο δικαστήριο και ακούγεται από τον δικαστή. Ο δικηγόρος είναι επίσης παρών και μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του υπόπτου. Η ακρόαση δεν είναι δημόσια.

Ο εξεταστικός δικαστής μπορεί να λάβει τρεις αποφάσεις:

  1. Μπορεί να αποφασίσει ότι πρέπει να γίνει δεκτή η αξίωση του αξιωματικού. Ο ύποπτος στη συνέχεια μεταφέρεται σε κέντρο κράτησης για όλη τη διάρκεια δεκατέσσερις ημέρες;
  2. Μπορεί να αποφασίσει ότι η αξίωση του αξιωματικού πρέπει να απορριφθεί. Στη συνέχεια, συχνά επιτρέπεται στον ύποπτο να πάει στο σπίτι αμέσως.
  3. Μπορεί να αποφασίσει να επιτρέψει την αξίωση του εισαγγελέα, αλλά να αναστείλει τον ύποπτο από προληπτική κράτηση. Αυτό σημαίνει ότι ο εξεταστής δικαστής συνάπτει συμφωνίες με τον ύποπτο. Εφόσον τηρεί τις συμφωνίες που έχουν συνάψει, δεν χρειάζεται να εκπληρώσει τις δεκατέσσερις ημέρες που ο δικαστής έχει διαθέσει.

Παρατεταμένη κράτηση

Το τελευταίο μέρος της προληπτικής κράτησης είναι η παρατεταμένη κράτηση. Εάν ο εισαγγελέας πιστεύει ότι ο ύποπτος πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση ακόμη και μετά τις δεκατέσσερις ημέρες, μπορεί να ζητήσει την κράτηση του δικαστηρίου. Αυτό είναι δυνατό για το πολύ ενενήντα ημέρες. Τρεις δικαστές αξιολογούν αυτό το αίτημα και ο ύποπτος και ο δικηγόρος του ακούγονται πριν ληφθεί η απόφαση. Και πάλι υπάρχουν τρεις επιλογές: επιτρέψτε, απορρίψτε ή επιτρέψτε σε συνδυασμό με αναστολή. Η προληπτική επιμέλεια μπορεί να ανασταλεί λόγω των προσωπικών περιστάσεων του υπόπτου. Τα συμφέροντα της κοινωνίας για τη συνέχιση της προληπτικής επιμέλειας σταθμίζονται πάντοτε έναντι των συμφερόντων του υπόπτου για απελευθέρωση. Οι λόγοι για την εφαρμογή αναστολής μπορεί να περιλαμβάνουν φροντίδα για παιδιά, συνθήκες εργασίας ή / και μελέτης, οικονομικές υποχρεώσεις και ορισμένα προγράμματα εποπτείας. Προϋποθέσεις ενδέχεται να συνοδεύονται από την αναστολή της προληπτικής επιμέλειας, όπως απαγόρευση οδού ή επαφής, παράδοση του διαβατηρίου, συνεργασία με ορισμένες ψυχολογικές ή άλλες έρευνες ή την υπηρεσία δοκιμασίας, και ενδεχομένως την καταβολή προκαταβολής. 

Μετά τη μέγιστη περίοδο 104 ημερών συνολικά, η υπόθεση πρέπει να τεθεί σε ακρόαση. Αυτό ονομάζεται επίσης ακρόαση pro forma. Σε μια pro forma ακρόαση, ο δικαστής μπορεί να αποφασίσει εάν ο ύποπτος πρέπει να παραμείνει σε προληπτική κράτηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πάντα για ένα το πολύ 3 μήνες.

Εξακολουθείτε να έχετε ερωτήσεις σχετικά με την προληπτική επιμέλεια μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου; Στη συνέχεια παρακαλώ επικοινωνήστε Law & More. Οι δικηγόροι μας έχουν μεγάλη εμπειρία με το ποινικό δίκαιο. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας και θα υπερασπιστούμε ευχαρίστως τα δικαιώματά σας εάν υποψιάζεστε ποινικό αδίκημα.

Law & More