Πνευματικά δικαιώματα στις φωτογραφίες

Πνευματικά δικαιώματα στις φωτογραφίες

Ο καθένας τραβά φωτογραφίες σχεδόν κάθε μέρα. Αλλά σχεδόν κανένας δεν δίνει προσοχή στο γεγονός ότι μια πνευματική ιδιοκτησία με τη μορφή πνευματικών δικαιωμάτων έρχεται να στηρίζεται σε κάθε φωτογραφία που τραβήχτηκε. Τι είναι τα πνευματικά δικαιώματα; Και τι γίνεται, για παράδειγμα, με τα πνευματικά δικαιώματα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Σε τελική ανάλυση, σήμερα ο αριθμός των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν και στη συνέχεια εμφανίζονται στο Facebook, το Instagram ή το Google είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Αυτές οι φωτογραφίες είναι στη συνέχεια διαθέσιμες στο διαδίκτυο σε μεγάλο κοινό. Ποιος στη συνέχεια εξακολουθεί να έχει τα πνευματικά δικαιώματα στις φωτογραφίες; Και επιτρέπεται να δημοσιεύετε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εάν υπάρχουν άλλα άτομα στις φωτογραφίες σας; Αυτές οι ερωτήσεις απαντώνται στο ιστολόγιο παρακάτω.

Πνευματικά δικαιώματα στις φωτογραφίες

Copyright

Ο νόμος ορίζει τα πνευματικά δικαιώματα ως εξής:

«Τα πνευματικά δικαιώματα είναι το αποκλειστικό δικαίωμα του δημιουργού ενός λογοτεχνικού, επιστημονικού ή καλλιτεχνικού έργου, ή των διαδόχων του στον τίτλο, να το δημοσιεύσει και να το αναπαραγάγει, υπό την επιφύλαξη των περιορισμών που επιβάλλει ο νόμος.»

Λαμβάνοντας υπόψη τον νομικό ορισμό των πνευματικών δικαιωμάτων, εσείς, ως δημιουργός της φωτογραφίας, έχετε δύο αποκλειστικά δικαιώματα. Πρώτα απ 'όλα, έχετε δικαίωμα εκμετάλλευσης: το δικαίωμα δημοσίευσης και πολλαπλασιασμού της φωτογραφίας. Επιπλέον, έχετε δικαίωμα προσωπικότητας πνευματικών δικαιωμάτων: το δικαίωμα να αντιταχθείτε στη δημοσίευση της φωτογραφίας χωρίς να αναφέρετε το όνομά σας ή άλλη ονομασία ως κατασκευαστή και κατά οποιασδήποτε τροποποίησης, αλλοίωσης ή ακρωτηριασμού της φωτογραφίας σας. Τα πνευματικά δικαιώματα προστίθενται αυτόματα στον δημιουργό από τη στιγμή της δημιουργίας του έργου. Εάν τραβήξετε μια φωτογραφία, θα αποκτήσετε αυτόματα και νόμιμα τα πνευματικά δικαιώματα. Επομένως, δεν χρειάζεται να εγγραφείτε ή να υποβάλετε αίτηση για πνευματικά δικαιώματα οπουδήποτε. Ωστόσο, τα πνευματικά δικαιώματα δεν ισχύουν επ 'αόριστον και λήγει εβδομήντα χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού.

Πνευματικά δικαιώματα και κοινωνικά μέσα

Επειδή έχετε τα πνευματικά δικαιώματα ως δημιουργός της φωτογραφίας, μπορείτε να αποφασίσετε να δημοσιεύσετε τη φωτογραφία σας στα κοινωνικά μέσα και, επομένως, να την προσπελάσετε σε ένα ευρύ κοινό. Αυτό συμβαίνει συχνά. Τα πνευματικά σας δικαιώματα δεν θα επηρεαστούν δημοσιεύοντας τη φωτογραφία στο Facebook ή στο Instagram. Ωστόσο, τέτοιες πλατφόρμες μπορούν συχνά να χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες σας χωρίς άδεια ή πληρωμή. Θα παραβιαστούν τα πνευματικά σας δικαιώματα; Δεν είναι πάντα. Συνήθως παραχωρείτε τα δικαιώματα χρήσης για τη φωτογραφία που δημοσιεύετε στο Διαδίκτυο μέσω άδειας σε μια τέτοια πλατφόρμα.

Εάν ανεβάζετε μια φωτογραφία σε μια τέτοια πλατφόρμα, συχνά ισχύουν «όροι χρήσης». Οι όροι χρήσης ενδέχεται να περιέχουν διατάξεις που, κατόπιν συμφωνίας σας, εξουσιοδοτείτε την πλατφόρμα να δημοσιεύει και να αναπαράγει τη φωτογραφία σας με συγκεκριμένο τρόπο, για συγκεκριμένο σκοπό και ή σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Εάν συμφωνείτε με αυτούς τους όρους και προϋποθέσεις, η πλατφόρμα μπορεί να δημοσιεύσει τη φωτογραφία σας στο διαδίκτυο με το δικό της όνομα και να τη χρησιμοποιήσει για σκοπούς μάρκετινγκ. Ωστόσο, η διαγραφή της φωτογραφίας ή του λογαριασμού σας στον οποίο δημοσιεύετε τις φωτογραφίες θα καταργήσει επίσης το δικαίωμα της πλατφόρμας να χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες σας στο μέλλον. Αυτό συχνά δεν ισχύει για τυχόν αντίγραφα των φωτογραφιών σας που έχουν ήδη γίνει από την πλατφόρμα και η πλατφόρμα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτά τα αντίγραφα υπό ορισμένες περιστάσεις.

Η παραβίαση των πνευματικών σας δικαιωμάτων είναι δυνατή μόνο εάν δημοσιεύεται ή αναπαράγεται χωρίς την άδειά σας ως συντάκτης. Ως αποτέλεσμα, εσείς, ως εταιρεία ή ως άτομο, μπορείτε να υποστείτε ζημιά. Εάν κάποιος άλλος καταργήσει τη φωτογραφία σας από τον λογαριασμό Facebook ή Instagram και, στη συνέχεια, τη χρησιμοποιήσει χωρίς άδεια ή καμία αναφορά της πηγής στον δικό του ιστότοπο / λογαριασμό, τα πνευματικά σας δικαιώματα ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί και εσείς ως δημιουργός μπορείτε να λάβετε μέτρα εναντίον της . Έχετε απορίες σχετικά με την κατάστασή σας από αυτήν την άποψη, θα θέλατε να καταχωρίσετε τα πνευματικά σας δικαιώματα ή να προστατεύσετε το έργο σας από άτομα που παραβιάζουν τα πνευματικά σας δικαιώματα; Στη συνέχεια, επικοινωνήστε με τους δικηγόρους του Law & More.

Δικαιώματα πορτρέτου

Παρόλο που ο δημιουργός της φωτογραφίας έχει τα πνευματικά δικαιώματα και συνεπώς δύο αποκλειστικά δικαιώματα, αυτά τα δικαιώματα δεν είναι απόλυτα σε ορισμένες περιπτώσεις. Υπάρχουν και άλλα άτομα στην εικόνα; Στη συνέχεια, ο δημιουργός της φωτογραφίας πρέπει να λάβει υπόψη τα δικαιώματα των φωτογραφημένων ατόμων. Τα άτομα στη φωτογραφία έχουν δικαιώματα πορτρέτου που σχετίζονται με τη δημοσίευση του πορτρέτου που δημιουργήθηκε από αυτόν. Το πορτρέτο είναι όταν το άτομο στη φωτογραφία μπορεί να αναγνωριστεί, ακόμη και αν το πρόσωπο δεν είναι ορατό. Μια χαρακτηριστική στάση ή ένα περιβάλλον μπορεί να είναι αρκετή.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε για λογαριασμό του ατόμου που φωτογραφήθηκε και ο κατασκευαστής θέλει να δημοσιεύσει τη φωτογραφία; Στη συνέχεια, ο κατασκευαστής χρειάζεται άδεια από το φωτογραφημένο άτομο. Εάν δεν υπάρχει άδεια, η φωτογραφία ενδέχεται να μην δημοσιοποιηθεί. Δεν υπάρχει ανάθεση; Σε αυτήν την περίπτωση, το άτομο που φωτογραφήθηκε μπορεί, βάσει του δικαιώματος του πορτρέτου του, να αντιταχθεί στη δημοσίευση της φωτογραφίας εάν μπορεί να αποδείξει εύλογο ενδιαφέρον να το πράξει. Συχνά, το εύλογο συμφέρον περιλαμβάνει ιδιωτικά ή εμπορικά επιχειρήματα.

Θα θέλατε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, τα δικαιώματα πορτρέτου ή τις υπηρεσίες μας; Στη συνέχεια, επικοινωνήστε με τους δικηγόρους του Law & More. Οι δικηγόροι μας είναι ειδικοί στον τομέα της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και θα χαρούν να σας βοηθήσουν.

Law & More